Dorwałem to cudo wczoraj, posiedziałem przy niej ze 2 godziny i mocno się rozczarowałem jej zawartością (bogdan1 to nie Twoja wina). Dowiedziałem się jak rozmontować silnik czy jak rozebrać układ kierownicy - ogólnie rzeczy, których większość z nas nie będzie nawet dotykać z obawy przed zepsuciem lub z braku możliwości. Nie dowiedziałem się natomiast podstawowych rzeczy które najczęściej ulegają awarią. W dalszym ciągu nie wiem jak idą wężyki podciśnieniowe, jak dobrać się do czujnika poziomu paliwa, jak zdjąć podsufitkę, jak wymontować panel z regulatorami ogrzewania i dziesiątki innych rzeczy.
Dowiedziałem się za to, że Espero ma korek spustowy płynu z chłodnicy (niestety załączony rysunek pochodzi chyba z książki serwisowej bowiem nie jest zaznaczony korek, a ja takowy mam), jakie było wyposażenie wersji GL, jak zmienić żarówki (instrukcja obsługi w tej kwestii jest uboga w informacje) i wiele innych mniej lub bardziej nieprzydatnych informacji. Najbardzie rozbawiły mnie teksty: "Skontaktuj się z ASO".
Ogólnie przydatność książki dla zwykłego kierowcy jak i fachowca oceniam w skali od 1 do 6 na 2 (zwykły kierowca znajdzie w niej za mało istotnych informacji, a fachowiec zwykle takich informacji już nie potrzebuje, a nawet jeśli potrzebuje to skorzysta z książki serwisowej). Mało zdjęć, mało rysunków, mało dokładnych opisów, mało naprawdę istotnych informacji - lepszą o 1000% książkę mogłaby napisać większość z Was korzystając z własnych doświadczeń i książki serwisowej.
PS. Wiecie może kim jest autor?