SCANNER Daewoo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Własnie dzis udalo mi sie pozyczyc na tydzien skaner do komputera daewoo.
Moze ktos ma jakies pomysly co by mozna bylo tym zdzialac zeby bylo lepiej i szybciej ???.

Pozdrawiam.

Raffsa

CO nikt nie wie !!.
No bo chyba nic sie nieda,
tylko kasowanie błędów, regulacja obrotów, podglad parametrów pracy, no i duzo opcji do ABS i klimy.

Jedynie mam problem ze współczynnikiem korekcji (BLOCK LERN?)powinno być 128 !!
Na bęzynie mam ok 128 - 130 lecz na gazie rosnie do 170 czy to jest poprawnie.

Pozdrawiam raffsa

nie mam pojecia...ale coś napisze aby wątek przytrzymać na górze

Ludzie - zróbcie zlot i "przebadajcie" swoje maszyny ! U nas w serwisie biorą 100 za samo podpięcie !
Mnie osobiście ciekawi jak skaner rozpoznaje brak np. czujnika spalania stukowego w silnikach 8v. Może jest tu jakieś pole manewru ? Albo parametry pracy tego samego silnika raz na Pb raz na LPG - sonda Lambda, wtryskiwacze itp.

Jestem za zlocikiem !!!
Na ten wekend skaner jeszcze mam ! wiec można by się pobawić

Jacenty wiesz moze cos na temat BLOCK LEARN - wspolczynnik korekcji bloku calkujacego powinno byc 128 a na LPG mam 170 - czyli jak pamietam mieszanka zauboga - czy to jst normalne

Cytat:
2003-08-21 16:01:21, raffsa pisze:
Jacenty wiesz moze cos na temat BLOCK LEARN - wspolczynnik korekcji bloku calkujacego powinno byc 128 a na LPG mam 170 - czyli jak pamietam mieszanka zauboga - czy to jst normalne

Co prawda nie jestem Jacenty, ale może coś podpowiem.
BLOCK LEARN - czyli Blok Uczący (się) jednostki CPU (komputera)
Poziom 128, to jakby poziom "0" i czym wyższa wartość wskazania, tym uboższa mieszanka.
Nie należy się tym przejmować, bo komputer pop prostu "uczy" się sterowania dawkami paliwa w zależności od składu mieszanki, a tą ustawia się na analizatorze.
Chociażbyś zresetował komputer do wartości 128, on i tak sie przestawi do warości najwłaściwszej.
Ponieważ skład mieszanki gazowej z reguły jest "uboższy" niż benzyny, dlatego nie jest dziwne, że komputer się do nowego paliwa musi przystosować (nauczyć).
Odwrotnie - po długiej jeździe na gazie i przejściu na benzynę odczuwa się "zmulenie" silnika i musi troche potrwać, zanim komputer znów się "nauczy" nowego paliwa.
Można oczywiście za każdym razem przy zmianie paliwa resetować ustawienia CPU, ale to chyba byłoby bezcelowe
W związku z tym - grunt to sie nie przejmować. Komputer wie co robi

Dzieki Andrzej a informacje!!.

Tak tez mi sie zdawało ale lepiej sie upewnic żeby cacko dobrze chodziło.
teraz to już bede spokojny.

Pozdrawiam
Raffsa