MotoNews.pl

Gdzie w silniku rovera jest czujnik cisnienia oleju???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie swieci mi sie kontrolka cisnienia oleju na bursztynowo stale. Temperatura silnika idealnie 85 do 90 stopni no i przejachalem ze swiecaca kontrolka cisnienia tak jakos 10 min i wszystko dobrze chodzi poza ta kontrolka. Rozumiem ze styko na czujniku cisnienia lub gdzies indziej ale gdzie?

Poradzcie prosze bo jutro musze jechac a nie chce jechac z dusza na ramieniu.

Oczywiscie chodzi i silnik rovera 1.4 mpi w polonezie.

Pozdrawiam

w tym samochodzie na bursztynowo swieci jedynie ideogram "oliwiarki" natomiast wlasciwa kontrolka jest malo widoczna w lewym gornym rogu tego kwadratu z ideogramem i swieci na czerwono. Razem z kontrolka cisnienia oleju swieci rowniez ta duza na srodku z napisem STOP. Co swieci u Ciebie????

Dzisiaj rano zobaczylem ze ta kontrolke od cinienia oleju to w dziennym swietle normalnie widac ze jest bialy zarys oliwiarki i w innych kontrolkach tego nie ma. No i ze nawet jak sie wylaczy swiatla to tam jest jakies podswietlenie. W nocy ta kontrolka miala dokladnie taki sam kolor jak kolor zegarow czy np. kolor jakim jest podswietlany wskaznik temeratury silnika. Teraz mysle ze to tak jest a zaaferowany nie zauwazylem tego wczesniej. Choc z cisnieniem nie ma zartow i powinieniem to widziec juz wczesniej. Srodkowe swiatelko "STOP" sie nie swieci wiec to tez swiatczyloby ze kontrolka cisnienia oleju jest tak podswietlona.

Pozdrawiam!

Aaaaaaa czujnik cisnienia oleju juz tez znalazlem. i styki poprawilem

Tak jak pisze WW jest czerwona kropka ktora sie zaswieci jak bedzie problem z cisnieniem. Swoja droga to czesto jak kogos wioze ifnormuje mnie ze mam klopot z cisnieniem bo mi sie swieci oliwiarka, i musze zakazdym razem tlumaczyc to samo.

No właśnie zgadzam się z SXC. Fajnie maję te roverki bez wskazówki cisnienia oleju tylko taką czerwoną kontrolke w lewym górnym rogu tego pola z tą białą oliwiarką która w nocy swieci na pomarańczowo lub zielono. A jak się włącza sam zapłon to ta czerwona kontrolka się powinna świecić a po odpaleniu furki powinna zgasnąć.
A tak na marginesie żeby sprawdzić czy samochodzik ma dobre ciśnienie to podczas pracy samochodu wyłączyc go i szybko włączyć zapłon silnik powinien jeszcze zaskoczyć i pracowac dalej a cały czas należy obserwować tę czerwona kontrolkę i jak nawet na moment nie zamróży podczas powtarzania tej czynności to cisnienie oleju jest cool.

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: WALA dnia 2002-10-03 13:39:54 ]

Ciekawe czy da sie zamontować wskaźnik ciśnienia oleju od zwykłego poldka do rovera???????

Cytat:
2002-10-03 12:25:37, WALA pisze:
A tak na marginesie żeby sprawdzić czy samochodzik ma dobre ciśnienie to podczas pracy samochodu wyłączyc go i szybko włączyć zapłon silnik powinien jeszcze zaskoczyć i pracowac dalej a cały czas należy obserwować tę czerwona kontrolkę i jak nawet na moment nie zamróży podczas powtarzania tej czynności to cisnienie oleju jest cool.

WALA sprawdziłem i jest dzięki za ten pomysł jestem trochę spokojniejszy o mój silniczek

Cytat:
2002-10-03 00:24:56, kuba pisze:
Jak w temacie swieci mi sie kontrolka cisnienia oleju na bursztynowo stale. Temperatura silnika idealnie 85 do 90 stopni no i przejachalem ze swiecaca kontrolka cisnienia tak jakos 10 min i wszystko dobrze chodzi poza ta kontrolka. Rozumiem ze styko na czujniku cisnienia lub gdzies indziej ale gdzie?

Poradzcie prosze bo jutro musze jechac a nie chce jechac z dusza na ramieniu.

Oczywiscie chodzi i silnik rovera 1.4 mpi w polonezie.

Pozdrawiam

czyli ta lampka nie pokazuje gdy jest malo oleju?W asterkach sluzy do pokazania czy jest wystarczajaco oleju

Cytat:
2002-10-03 21:30:24, GUCZII pisze:
Ciekawe czy da sie zamontować wskaźnik ciśnienia oleju od zwykłego poldka do rovera???????

hmm pewnie sie da ale...
przypominam ze cisnienie w roverku jest na poziomie 7 atm przy 2500 rpm wiec skala mu sie skonczy

lampka pokazuje male cisnienie oleju, a nie sygnalizuje malego poziomu oleju

-----------------
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 GLI 16V MPI
Rover 800 byl Rover 214Si 95