Za wysokie obroty w YARIS!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
POMOCY! Za wysokie obroty w YARIS!

Bardzo proszę o pomoc, nie wiem co robic i do kogo sie zglosic. Moja Toyota jest z 2001 roku, silnik 1,3, mam ja od 3 miesiecy. Jadę samochodem, wrzucam na luz a obroty z 2000 rosna np do 3000 lub do 3500 zamiast padac, to samo sie dzieje jak np hamuje bo dojezdzam do skrzyzowania i tez powinny spadac a albo stoja w miejscu albo rosną. Dzieje sie to nie tylko jak silnik jest rozgrzany ale np rano odrazu po odpaleniu samochodu obroty potrafią wzrosnąc do 2000 a ja nawet jeszcze nie ruszylam ... nie zauwazylam zadnej prawidlowosci i nie wiem od czego to moze byc. Bylam u jednego mechanika przeczyscil prowadnice i jakies „uszczelki” czy części obok tej przepustnicy.Usterka nie ustapila nastepny mechanik podłączył samochod do komputera i wykryl dwa bledy jeden jakis katalizatora a drugi VVT B1 cos takiego ... wiec wyjął całą ta przepustnicę i jeszcze raz wszystko posprawdzał i powiedzial ze powinno dzilac, wracając od mechanika problem sie powtorzyl juz nie mam sily prosze mi cos poradzic, jesli ktos wie cos na ten temat.

Z gory dziekuje

sonda lambda ?

nie wiem co to jest sonda lambda ale mowil mechanik ze ona jest wporzadku .... moze pojade do jakiegos innego jeszcze, dziekuje za podpowiedz

Sonda niema wplywu na to.
Ile jest obrotow normalnie na postoju kiedy silnik jest rozgrzany i pracuje na wolnych obrotach..
Czy podczas jazdy po wrzuceniu na luz za kazdym razem obroty rosna czy tylko czasami.
To ze rosna na zimnym silniku akurat jest normalne.

Kiedy stoje i normalnie dziala Yaris i jestem na" luzie" i rozgrzany jest silnik to obroty sa chyba normalne czyli bardzo male. Nie zawsze podczas jazdy mi sie tak dzieje, czasem jak jest rozgrzany czasem jak zimny i przewaznie jak jezdze bardziej dynamicznie. Wiem ze obroty troszke rosna na zimnym silniku ale tu rosna odrazu do 3000 a to za dyzo prawda?

[ wiadomość edytowana przez: Aniac dnia 2009-10-03 15:55:27 ]

Cytat:
2009-10-03 15:53:56, Aniac pisze:
Kiedy stoje i normalnie dziala Yaris i jestem na" luzie" i rozgrzany jest silnik to obroty sa chyba normalne czyli bardzo male. Nie zawsze podczas jazdy mi sie tak dzieje, czasem jak jest rozgrzany czasem jak zimny i przewaznie jak jezdze bardziej dynamicznie. Wiem ze obroty troszke rosna na zimnym silniku ale tu rosna odrazu do 3000 a to za dyzo prawda? [ wiadomość edytowana przez: Aniac dnia 2009-10-03 15:55:27 ]

Prawdopodobnie wszystko w porzadku po prostu nie jezdzi sie na luzie ,taka jest pierwsza zasada.
To jest tzw funkcja ochrony katalizatora,i z tego co wiem tylko w Toyocie mozna cos takiego spotkac.
Dziala to tak ,ze w pewnych warunkach-decyduje o tym komputer silnika,w momencie kiedy np jedziemy 80-90 na godzine damy na luz to obroty nie spadna tylko trzymaja sie na 3500.
Jezeli troche przyhamujemy obroty tez troche spadna ale dalej bedzie np 2000.
Jezeli jednak mamy te 3500 i wrzucimy jakikolwiek bieg,to nie wystepuje tzw zjawisko ciagniecia auta tak jak gdyby ktos trzymal pedal gazu.
Innymi slowy jezeli nie przeszkadza to w normalnej jezdzie-to jest to funkcja ochrony katalizatora.Chodzi o to aby silnik nie dmuchal w rozgrzany katalizator nagle zimnym powietrzem,wiec ECU podtrzymuje obroty.
Mielismy na poczatku duzo klientow ktorzy takie zjawisko zglaszali jako usterke.Spedzilem nawet troche czasu na probach usuniecia tego zjawiska ,zanim sie doczytalem w dokumentacji Toyoty ze takie cos istnieje i jest normalne.
Zazwyczaj nikt nie jezdzi na luzie ,wiec jest to nie do zauwazenia.
Poza wszystkim jazda na luzie jest niebezpieczna-brak kontroli nad pojazdem -slabsze hamulce.
Mysle ze tak to wlasnie jest z tymi obrotami w twoim przypadku,ale jeszcze poobserwuj.

Cytat:
2009-10-03 15:53:56, Aniac pisze:
Kiedy stoje i normalnie dziala Yaris i jestem na" luzie" i rozgrzany jest silnik to obroty sa chyba normalne czyli bardzo male. Nie zawsze podczas jazdy mi sie tak dzieje, czasem jak jest rozgrzany czasem jak zimny i przewaznie jak jezdze bardziej dynamicznie. Wiem ze obroty troszke rosna na zimnym silniku ale tu rosna odrazu do 3000 a to za dyzo prawda? [ wiadomość edytowana przez: Aniac dnia 2009-10-03 15:55:27 ]

Co do obrotow na zimnym silniku,to np Corolla w wersji tureckiej tak miala,a angielska nie.
Nie mam mozliwosci sprawdzenia ,bo 1,3 rzadko wystepuje w przyrodzie ale popytaj innych wlascicieli Yarisa 1,3 ile maja obr.po odpaleniu ,mysle ze tyle samo.
Gdybys miala jakas usterke typu nieszczelny kolektor czy czujnik temperatury to silnik po nagrzaniu nie schodzilby na 600 obr tylko trzymal np 1000 lub wiecej lub nierownomiernie pracowal.

dziekuje bardzo za podpowiedzi, jeszcze dzis pojade do serwisu toyoty moze tez cos mi powiedza na ten temat. Toyotę sprowadzilam z Włoch, a na luzie praktycznie nie jezdze tylko z gorki czasem ...albo jak dojezdzam do swiatel ... ale postaram sie to zmienic