Check engine

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam następujący problem odnośnie kontrolki w aucie (Toyota Corolla, 2.0 diesel,D4D 85kW, 2004r.) check engine. Problem tkwi w tym mianowicie, że podczas rozruchu, (czasami) zapala mi się i nie gaśnie konrolka check engine. Pali się ona kilka dni (przy pojawieniu się jej przy rozruchu) podczas jazdy. W tych samych okolicznościach przy rozruchu gaśnie razem ze wszystkimi kontrolkami (tak jak być powinno). Kontrolka nigdy nie zapaliła sie podczas jazdy. Auto sprawuje się dobrze, nie zauważyłem z nim żadnego problemu bez względu na to czy kontrola świeci lub nie.

Byłem na serwisie ASO i tester pokazał błąd: P0627 układ zaworów SCV

Serwis stwierdził, że trzeba powoli szykować się na wymianę tych wyżej wymienionych zaworów.

Czy jest opcja regeneracji tych zaworów? (np. czyszczenie w nafcie?)

Czy problem jest wyłącznie z tymi zaworami?

Czy problem tkwi w zupełnie w czym innym ?

Przypominam że auto sprawuje się dobrze bez względu na to czy kontrolka się pali czy nie ( nie traci mocy).

Czekam na fachową radę.

Czekam na szybką odpowiedź

Pozdrawiam

Juz mi sie niechce po raz setny odpisywac na to samo,poczytaj inne watki na ten temat.
Sprawdz tylko czy masz 2 zaworki SCV-czerwony zielony, czy jeden duzy.Na priva numer w razie pytan.
Ogolnie kod P0627 czy 78 (7) to problem z obwodem zaworkow ,ale kazdy przypadek jest odrobine inny i powody tez.