MotoNews.pl
2 Elektromagnetyczny czujnik cofania (243194/72) - NT

Elektromagnetyczny czujnik cofania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Może miał ktoś styczność z takim wynalazkiem jak "elektromagnetyczny czujnik cofania"? Coś takiego: Czujnik Warto to montować? Czy wykrywa przeszkody niemetalowe?

Pozdrawiam!

Nie widziałem czegoś takiego u nikogo kto ma zdrowy rozsądek i sprawne lusterka w samochodzie, a jeśli chodzi o drugą część pytania, odpowiem pytaniem : co się stanie gdy w pole elektromagnetyczne wrzucimy np. plastik (ot materiał niemetalowy) ?
Odpowiedź jest prosta że to kolejny naciągany bubel. Lepiej umyć lusterka i patrzeć gdzie się wjeżdza a za oszczędzone pieniądze kupić sobie od czasu do czasu np kebaba

Cytat:
2010-02-11 18:32:48, katanos pisze:
Nie widziałem czegoś takiego u nikogo kto ma zdrowy rozsądek i sprawne lusterka w samochodzie, a jeśli chodzi o drugą część pytania, odpowiem pytaniem : co się stanie gdy w pole elektromagnetyczne wrzucimy np. plastik (ot materiał niemetalowy) ? Odpowiedź jest prosta że to kolejny naciągany bubel. Lepiej umyć lusterka i patrzeć gdzie się wjeżdza a za oszczędzone pieniądze kupić sobie od czasu do czasu np kebaba

Kto powiedzial ze przeszkoda musi byc metalowa?
Przeciez w aukcji pisze wyraznie ze czujnik reaguje na wszelkie przeszkody.

Cytat:
2010-02-11 18:32:48, katanos pisze:
Nie widziałem czegoś takiego u nikogo kto ma zdrowy rozsądek i sprawne lusterka w samochodzie, a jeśli chodzi o drugą część pytania, odpowiem pytaniem : co się stanie gdy w pole elektromagnetyczne wrzucimy np. plastik (ot materiał niemetalowy) ? Odpowiedź jest prosta że to kolejny naciągany bubel. Lepiej umyć lusterka i patrzeć gdzie się wjeżdza a za oszczędzone pieniądze kupić sobie od czasu do czasu np kebaba

No tak.. ale po 5 latach jazdy omegami kilka dni temu wieczorem przywaliłem cofając w niski murek, tak więc pomyślałem nad jakimś ostrzegaczem. Co do wykrywania przeszkód - nie muszą być metalowe (chodzi o przenikalność elektromagnetyczną) i jestem skłonny uwierzyć w działanie tegoż wynalazku, tylko z jakim skutkiem? Zawsze pozostaje jeszcze powiercić dziury w zderzaku

co jak co, ale wiele z tych czujników to badziew. Ważnym parametrem jest czułość i zakres pomiaru tzn ze czujnik moze reagowac tylko na przeszkode która jest bezpośrednio przed nim lub wykrywać przedmiot w określonym polu (kącie "widzenia") nieraz się spotkałem nawet w droższych czujnikach, że nie łapały na pewnej wysokości albo gdy przeszkoda była na rogu auta.
Jeśli już się decydować na taki system to lepiej wybrać coś co było już testowane w jakiejs gazetce auto. Możesz poszukać jakiegoś rankingu czujników.
pozdrawiam

Zaleta tych "czujnikow" jest to, ze nie trzeba wiercic zadnych dziur w zderzaku i ich nie widac. Wada w przypadku omegi jest to, ze na zderzaku jest tablica i generalnie bedzie ona zaklocac dzialanie czujnika. Zreszta napisz do goscia, ktory je sprzedaje. Jezeli chcesz sprawdzone i tanie czujniki to polecam te http://www.allegro.pl/item907266253_4x_czujnik_cofania_parkowania_buzer_wyswietlacz.html zakres lapania do 30cm. Montowalem je w 3ch roznych autach i zdaja rezultat