Elektryka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich i proszę o poradę. Mam problem, ponieważ bardzo chcę mieć w moim ATU+ rocznik 99 elektryczne szyby/lusterka ale niestety nigdzie nie mogę ich zakupić. Zestawy uniwersalne mnie nie interesują. Dałem ogłoszenienie na Giełdzie FSO, jednak bez skutku. W sklepach to samo. Mówią, że wyłączniki to by jeszcze mieli, ale kompletu to już dawno nie widzieli. Proszę o poradę gdzie tego szukać. Z chęcią od kogoś odkupię jeśli ktoś ma. Z góry dzięki za podpowiedź. Mój mail to dagbar1@wp.pl[addsig]

Giełda fizycznie namacalna, a nie internetowa zapewne załatwi Twoją sprawę

Dzięki za odpowiedź. Poproszę jeszcze o jakieś namiary. Mieszkam w Wieluniu (woj. łódzkie).

szukaj na allegro, ale też nie masz 100% że będą 100& sprawne.
el szyby jeszcze bywają, ale lusterka to rzadkość.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

No właśnie , lusterka to prawdziwy rarytas. Nie orientujecie się czy pasują od innego wózka (daewoo, opel)?? Na forum znalazłem coś takiego , że elektrykę w Zomisie ktoś kupił. Ja do Wa-wy mam ponad 200km więc nie opyla mi się taka wycieczka.

W Zomisie to co najwyzej możńa dostać joystick. Na 100% napędy lusterek są zgodne z jakimiś innymi, ale nie wiadomo z jakimi.

-----------------

Cytat:
2005-08-16 23:53:49, OLO pisze:
...Na 100% napędy lusterek są zgodne z jakimiś innymi, ale nie wiadomo z jakimi.

DJ chyba wie

racja

-----------------

Nowe Elektrycznie regulowane lusterka sa do dostania w Gdansku po 108 zl sztuka.

Do kolegi LAZIKa wysłałem PRIV w sprawie lusterek. Chciałem jeszcze zapytać w sprawie el. szyb - którą konkretnie giełde byście polecili. Ja po giełdach nie jeżdżę więc nie wiem.

Niestety el. szyb/lusterek nadal nie mam choć bardzo bym chciał Nie wierze , że nie umiecie mi pomóc. Proszę o jakieś wskazówki.

jest już wątek o el. szybach i pisałem jest tam trochę poszukaj, poczytaj i ew. daj priv

Cos taki niecierpliwy ?

Jestem niecierpliwy bo na dworze gorąco a moje korbry chodzą jak zardzewiały wałek od studni:[ Nie chce już pradawnych korb reanimować, chcę mieć cywilizowane autko a nie na korbe.

Mam zagadkę dla tych którym nie obca jest elektryka samochodowa oraz elektronika...

Zrobiłem ostatnio sobie w samochodziku włączanie wentylatora chłodnicy przez przekaźnik (nie we wszystkich fiatach to było).

Zrobiłem sterowanie masą. Przekaźnik 541 pod styk "85" +12V pod styk "86" włącznik termiczny i masa. Pod styk "30" masa wentylatora i pod styk "87" masa do karoserii. Wszystko gra jak trzeba.

dzis postanowiłem zrobić wyłącznik ręczny (omijający przekaźnik, w razie jego awarii, oraz diode sygnalizującą działanie wentylatora (zakupiłem do tego celu zieloną diode LED 5mm 12V)

Wyłącznik podpiołęm pod drugi styk"87" i pod mase - wszystko działa, diode podpiąłem pod +12V i pod "87" czyli za kazdym razem jak chodzi wentylator to się pali dioda...

I teraz pytanie: Dlaczego dioda zapala się szybko a gaśnie powoli jakby kondensator miała w obwodzie???
rozkładam ręce... choć podoba mi się to dodam tylko że gaśnie powoli jeśli rozłączamy minus, jak rozłączam +12V to gaśnie szybko...

uff

[ wiadomość edytowana przez: LifeGuard dnia 2006-05-09 22:11:57 ]

Bo po odłączeniu napięcia wentylator kręcący się rozpędem powoduje, że silnik staje się prądnicą. W czasie jazdy, przy wyższych prędkościach, kiedy pęd powietrza obraca wentylatorem dioda pewnie będzie się żarzyć.

ale nie ma jednego bieguna ! odłączam minus przecież

Ja bym zamontowal zwykla diode (nie na 12V) i dal rezystor. Wtedy bedzie po klopocie - sprawdz.

Cytat:
2006-05-09 22:18:30, LifeGuard pisze:
ale nie ma jednego bieguna ! odłączam minus przecież

Dupa za mnie, nie elektryk, ale wydaje mi się, że wcale nie musi go być - kiedy odłączysz masę, powstaje mały obwód zamknięty składający się z diody i silnika, w którym jest indukowany prąd.
Może uda mi się sklecić jakiś prosty schemacik...

Jak odlaczysz mase to od kiedy masz obwod?? Nie ma napiecia odniesienia, nie ma ukladu. Zdejmij kleme "-" z akumulatora i sprobuj odpalic auto...