MotoNews.pl
6 RAV4 2.0 VVTi 2004 - check engine P0438 i nie tylko (244454/18) - NT

RAV4 2.0 VVTi 2004 - check engine P0438 i nie tylko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
RAV4 2.0 VVTi 2004 - check engine P0438 i nie tylko

Witam kolegów i koleżanki,

Jestem posiadaczem Toyotki Rav4 po FL. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony. Niestety ostatnio mam z nim 2 problemy:

1. Obroty przy schodzeniu do obrotów biegu jałowego zaczynają się wahać... Nie są "przytrzymywane" w okolicy 1000 zeby potem lagodnie spaść w okolice 800 obr/min.
Wyczyszczona została przepustnica i przepływomierz, ale to nie za wiele pomogło... Słyszałem, że Ten Typ Tak Ma, ale może jakoś sobie poradziliście z tym fantem??

2. Ostatnio zapaliła mi się kontrolka silnika - nie ukrywam, że wpadłem w panikę... Okazało się, że to błąd
P0438 - Obwód czujnika temperatury konwertera katalitycznego za wysoka wartosc sygnalu wejsciowego. Blad zostal skasowany i myslalem, ze to wypadek przy pracy, ale po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrow W TRASIE blad znowu wyskoczyl... Podczas jazdy po miescie blad sie nie poajawia... Czy macie moze jakies propozycje rozwiazania tego problemu...??

z gory bardzo dziekuje za wszelkie odpowiedzi,

pozdrawiam,
CarlosQ

Podaj model z tabliczki znamionowej auta,automat czy manual,czy krajowy czy USA po drugie odczytaj kod testerem Toyoty,bo niema takiego bledu jak piszesz.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2010-03-15 22:52:35 ]

Czesc,

Dzięki za odpowiedź.
Skrzynia manualna, auto ściągnięte z Hiszpanii. Co do tabliczki znamieniowej to chodzi Ci o numer VIN??

A skoro mówisz, że nie ma takiego błędu . Normalnie nie wierzę... bo wg autodaty jest taki błąd w Toyotach, ale nie polemizuję, bo znasz się na pewno lepiej niż ja. W innym programie pokazał sie zamiast P0438 to P0420 czyli niby katalizator...

A czy masz moze jakis pomysł co z tymi obrotami zrobic??

wielkie dzięki,
pozdrawiam
CarlosQ

Cytat:
2010-03-16 00:14:13, CarlosQ pisze:
Czesc, Dzięki za odpowiedź. Skrzynia manualna, auto ściągnięte z Hiszpanii. Co do tabliczki znamieniowej to chodzi Ci o numer VIN?? A skoro mówisz, że nie ma takiego błędu . Normalnie nie wierzę... bo wg autodaty jest taki błąd w Toyotach, ale nie polemizuję, bo znasz się na pewno lepiej niż ja. W innym programie pokazał sie zamiast P0438 to P0420 czyli niby katalizator... A czy masz moze jakis pomysł co z tymi obrotami zrobic?? wielkie dzięki, pozdrawiam CarlosQ

W Toyocie jest kod p0420 lub p0430 obydwa kwalifikuja katalizatory do wymiany,pierwszy jest od jednego a drugi od drugiego katalizatora.
Model z tabliczki to model .....Jest napisane slownie MODEL ALA30 lub cos innego.Jest mi potrzebny aby sprawdzic odpowiednia tabele bledow jakie wystepuja w danym modelu.
Ogolnie sa to kody OBD i sa w auto dacie ale niektore z nich nie wystepuja w Toyocie a np w Chryslerze.
Pozatym jezeli odczytujesz bledy czyms innym niz Intelligent tester Toyoty to czasami pojawiaja sie bledy ktorych niema lub zgola inne niz sa w rzeczywistosci,wiec do dupy cala diagnostyka.
Jezeli niema sie dobrego narzedzia to potem wyciaga sie falszywe wnioski,wymienia z dobrego na nowe itd.
Wszystko kosztuje i trzeba to robic po kolei ,dokladnie i precyzyjnie ,bo kazda niedokladnosc sie zemsci.
Co do obrotow to wazne czy masz przepustnice elektroniczna czy na linke.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2010-03-16 19:30:13 ]

Witam,

Co do modelu z tabliczki znamieniowej to podam Ci dopiero w niedziele najwcześniej, bo auto teraz poza granicą jest.
Te Toyoty to całkiem skomplikowane auta na to wychodzi Niby dobrze, ale jak są takie "kwiatki" to potem właśnie ciężko dojść co i jak... gdy nie zna się dobrego fachowca...

Natomiast jeśli chodzi o przepustnicę to jest elektroniczna. Linki nie posiada.

pozdrawiam i bardzo Ci dziękuję za pomoc!
CarlosQ