Witam , mam problem z brakiem mocy w moim Aurisie , samochód się zachowuje jak bym ciągnął za sobą przyczepkę z gruzem , czuć ze coś turbina ładuje , ale powyżej 1800 obr a kończy się na 2800 obr , na komputerze nic nie pokazało , zero błędów i jakichkolwiek niepokojących wskazań .
Z rzeczy które zrobiłem to :
- wymiana przepływomierza
- wyczyszczenie VRV
- wyczyszczenie EGR
- wyczyszczenie chłodniczki spalin
- wyczyszczenie przepustnicy ( egr i przepustnica i chłodnica spalin )na nowych uszczelkach )
- nowe filtry ( paliwa , powietrza , oleju i olej )
Mechanik stwierdził ze mogą być 3 rzeczy :
- Zapchany intercooler ( rury doprowadzające od turbo do przepustnicy sprawdzone i są szczelne )
- Zapchany katalizator
- Turbina ( w czasie dodawania gazu węże nie puchły , ale robiły się lekko twarde )
Ostatnia diagnozę jaka rzucił to ze jeszcze przydałoby się umyć filterek w pompie paliwa w zbiorniku .
Już załamuje ręce i liczę ze ktoś mi podpowie jak sprawdzić ze któraś z tych rzeczy to faktycznie przyczyna problemu , mam już dość jeżdżenia po mechanikach którzy za każdym razem kasują za podłączenie komputera który im nic nie mówi i kończy się na stwierdzeniu ze ten samochód tak ma ... a wiem ze powinien mieć o wiele lepsze przyspieszenie , prym bardziej ze kumpel ma corollę z tym samym silnikiem i jego od samego dołu idzie jak przecinak ( z jego samochodu pozmieniałem części by sprawdzić co jest nie tak )
Niżej dodaje wykresy z obd 2