Gasić Światła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Artykuł

Najbardziej mi się podoba to

„Rzeczpospolita“ dotarła do danych z których wynika, że nowy przepis nie dał efektów, bo nie spadła liczba wypadków.

Organizatorzy koalicji na rzecz jazdy z włączonymi światłami twierdzą,że nie mają jeszcze danych potwierdzających słuszność tego rozwiązania.

Według Ministerstwa Infrastruktury rok to za mało, aby oceniać skuteczność przepisu. Potwierdza jednak, że mimo obowiązku używania świateł, w roku 2007 wydarzyło się więcej wypadków niż w roku 2006, w tym więcej zderzeń czołowych pojazdów"

To z czołówkami dobre, se myśłi zapliłem światła to mnie widzi a drugi myśli to samo ....normalnie pilci myśliwców z II WŚ!!!!

I co kto miał rację

Jeden wielki bull shit tych co twierdzili tu i teraz, że spadnie liczba wypadków jak zaplimy światła. Ech zal dupę ściska zamiast czerpać naukę od mądrzejszych a nam się zachciewa ekspermentować.
ŻENADA

[ wiadomość edytowana przez: Cleber dnia 2008-04-25 23:58:01 ]

Fakt, troche sie pograzyli...

Jednak od kiedy obowiazkowo jezdzimy na swiatlach
zauwazylem jedna pozytywna rzecz.
Mianowicie przemierzajac piekne autostrady u naszych zachodnich
sasiadow gdzie swiatla obowiazkowe nie sa
to kazdy wlacza je kiedy chce...
w czasie deszczu jednych widac drugoch nie,
a predkosci nie male

natomiast po ok roku jazdy na swiatlach stwierdzam,
ze jest to generalnie pic na wode...
W wiekszosci swiatla faktycznie oslepiaja,
trudniej jest ocenic odleglosc jadacego pojazdu
bo widac swiatla, a nie auto...

No coz wiadomo kto mial racje

Nikt jeszcze nie bierze pod uwagę jeszcze jednego aspektu, a mianowicie większej ilości spalonego paliwa, które pochłaniają światła.
Oczywiście są to niewielkie ilości, ale jak pomnożyć je przez ilość pojazdów w Polsce i 24h i 365 dni w roku to wychodzi już całkiem dużo.
Właśnie dlatego skandynawia zrezygnowała z tego pomysłu...
Mam tylko nadzieję, że w końcu ktoś pójdzie po rozum do głowy... :/

ekolodzy to policzyli i wyszlo ponad 600tys (nie pamietam tylko czy wachy czy zlotych) wiecej rocznie.
Jesli chodzi o statystyki to w Wawie spadlo, w reszcie kraju bez zmian lub wyzsze. jednak z tego co ja zauwazylem, to sporo samochodow i tak jezdzi bez swiatel.

Moim zdaniem był to jeden z kolejnych debilnych pomysłów naszego rządu... Drugim przykładem mogą być kasy fiskalne dla taksówkarzy... Ale jak wiadomo jakiś kumpel wygrał przetarg na produkcje kas fiskalnych więc innego wyjścia nie było jak wprowadzić tą ustawe. W naszym kraju ciągle jest kolesiostwo, układy i układziki. Lecz my na tym cierpimy. U nas i tak większość kierowców ma źle ustawione światła przez co ryzyko wypadków wzrasta.

Pozdrawiam Nelson.

A ja uwazam, ze kasy fiskalne w taksach sa ok
Przynajmniej jak widze, ze ktos mnie w rogi laduje
to wyciagam reke po kwit

To akurat nie jest takie glupie na jakie wyglada...

Piotrze , dyskusja / nie wiem po co wyciągnąłes trupa z trumny / jest bezcelowa

mają być światła i koniec

statystyka to uśrednianie głupoty: ja statystycznie wypijam 100 litrów spirytusu rocznie, zarabiam 6 tyś złotych, mam 0,8 żony , jestem w 20% bez nogi i rucham małe dzieci.

w dupę sobie można włożyć statystyki / jak sie zmieszczą/

i nie ważne czy jestem za czy przeciw, czy światła coś dają, czy wprost przciwnie. zdanie mam zgoła odmienne. ( oślepianie to beka - głupoty gadasz)

ile to tam się nie spaliło więcej - beka nr 2 , czemu nie powiecie ile klima WIECEJ spala od żarówek? i co? mam wyłączyć klimę latem albo w deszczu? no fukin łej. że co? łekologia tak? a ile zaślepionych egr i wyciętych katów śmiga w naszych pojazdach? / nie odpowiadać - retoryka/

liczba wypadków a światła? przychylam się do tego co powyżej - jakakolwiek zwyżka/zniżka to głupota statystyczna, równie wielki wpływ jak kolarstwo w murderchinach

cieszy mnie jednak jedno: i już to samo jest dla mnie warte restrykcji zapalonych świateł:

ŻADEN POLAK-DEBIL NIE BĘDZIE WEDŁUG WŁASNEGO DEBIL-WIDZI-MI-SIĘ-ŻE-JESZCZE-JASNO-TEN-DESZCZ-NIE WYMAGA-ŚWIATEŁ-JUŻ-WIDNO UZNANIA DECYDOWAŁ CZY ZROBIĆ PSTRIK PSTRIK - JA nie zapale bo JA widzę

ta głupia nacja jak im się czegoś nie każe to chuj plaża i manie wszystkiego w dupie / socjalizm czyni cuda /

over&out

Cytat:
2008-04-24 11:18:30, Pabelo pisze:
A ja uwazam, ze kasy fiskalne w taksach sa ok Przynajmniej jak widze, ze ktos mnie w rogi laduje to wyciagam reke po kwit To akurat nie jest takie glupie na jakie wyglada...

Jak ktoś Cię wali w rogi to Ty go wal w pułe Zresztą czemu lekarze i prawnicy nie mają kas fiskalnych?? Przecież też prowadzą działalność gospodarczą. Jedynym krajem z UE w którym są kasy to Grecja. Tak samo akcyza dotycząca benzyny... W Anglii jest podatek drogowy bez względu na to czy auto jeździ czy stoi każdy płaci bez najmniejszych problemów. Drogi mają równe i remont ulicy bez wymiany rur trwa u nich 1 dzień

Światła czy to zapalone czy zgaszone na głupotę nie pomogą a to ona w dużej mierze jest przyczyną wypadków.

[ ŻADEN POLAK-DEBIL NIE BĘDZIE WEDŁUG WŁASNEGO DEBIL-WIDZI-MI-SIĘ-ŻE-JESZCZE-JASNO-TEN-DESZCZ-NIE WYMAGA-ŚWIATEŁ-JUŻ-WIDNO UZNANIA DECYDOWAŁ CZY ZROBIĆ PSTRIK PSTRIK - JA nie zapale bo JA widzę [/b] ta głupia nacja jak im się czegoś nie każe to chuj plaża i manie wszystkiego w dupie / socjalizm czyni cuda / over&out
[/quote]

Dokładnie tak ! Ja od kiedy są światła czuję się zdecydowanie lepiej na drodze, szczególnie w lesie czy po zmroku. Żaden fajans trabantem mi nie wyjedzie na zgaszonych lampach a jesli już to prawdopodobieństwo tego zmalało...
A przygody z rumianycmi chłopakami w ich Ładach i WSK-ach już miałem..

Jak stary kotlet? Świerzutka SPRAWA!!!

URG przepis jest debilny od samego poczatku do jego konca bo wiem, ze w tym walniętym kraju ktoś w końcu powie dość głupocie i go usunie.

Statystyka? To fakty!!! Statystyka to dobra rzecz tylko trzeba umieć czytać dane i w tym przypadku ststystyka i relane życie mówi:
- wiecej kasy na pielegniarki, lekarzy, górników, niedługo pracowników skarbówki, poczty i innych UĆSINONYCH!!!!
z naszych pieniędzy psiach mać !!!
- większa emisja spalin,
- więcej kasy wywalonych na żarówki,
- ilość wypadków wzrosła, a miał spaść co jest nie udało się

miało spaść a wzrosło ????
Na giełdzie miało rosnąć a się zwaliło ,, oj co za pech.

INNNE KRAJE, KTÓRE WCZESNIEJ MIAŁY tak przepis wycofuja się z niego zmądrzeli ....zróbmy to też.

Co do świateł ja uważam ten przepis za DEBILNY I HOWGH
Tak jak uważam że debilny przepis o ogrniczeniu prędkośći poza obszarem zabudowanym uważam że powinno być NO LIMT bo i tak jest NO LIMIT reszta to fikcja. A ci co jadą 90 km/h stwarzają zagrożenie !!! Jestem przekonany że wprowadzenie no limt zmnijszy ilość wypadków a wzrośnie śmiertelność. Trzaba debili usuwać z dróg naturalnie....

Druga sprawa jak ktoś ma problem z dojrzeniem samochodu, który jedzie bez świateł zalecam wizytę u okulisty. Co więcej uważam, że osoby z okularami/defektem wzroku POWINNY mieć badania co rok
MINIMUM!!!

Co do katów, masz zapewnic normę emisji spalin w swym aucie, skor nie zapewniasz wynocha z ulicy, tak samo jak z pozostałym stanem technicznym auta. To akurat słaby argument!!!
Możesz oszukiwać możesz nie miec kata, dobrych opon amorków hamulców, oszukuj, daj Zdzichowi w łapę co Ci szkodzi?

ŻADEN POLAK-DEBIL NIE BĘDZIE WEDŁUG WŁASNEGO DEBIL-WIDZI-MI-SIĘ-ŻE-JESZCZE-JASNO-TEN-DESZCZ-NIE WYMAGA-ŚWIATEŁ-JUŻ-WIDNO UZNANIA DECYDOWAŁ CZY ZROBIĆ PSTRIK PSTRIK -

Poniżej w tym tonie:

ZADEN POLAK DEBIL NIE BEDZIE W/G WłąSNEGO UZNANIE USTALAł STAWEK PODATKOW VAT PIC CIT, ZADEN POLAK NIE BEDZIE DECYDOWAł SAM PłACIĆ CZY NIE

- co to kurcze jest? Neokomunizm-marksitowsko-pisowski-norodowo-dyktatorski
-totolitarny, bo ja mam tylko prawo do swych racji???

Heh, ale goraca dyskusja

Co do statystyki, to zgadza sie trzeba umiec czytac dane.
Ale artykul nie mowi jakie byly przyczyny wypadkow.
To ze czolowek jest wiecej nie musi znaczyc ze to z powodu swiatel.
Rownie dobrze moze to oznaczac, ze gdyby nie wlaczone swiatla to byloby ich jeszcze wiecej.

Zwykle gdybanie.

I tak jak powiedzial urg. Wywalmy w takim razie klimatyzacje. Raz ze masa auta bedzie mniejsza i auto mniej spali a dwa ze nie bedzie brac dodatkowo paliwa.

Z drugiej strony, tu chodzi o obowiazek wlaczania a nie czy moge/ nie moge, jak w przyadku klimy. Wiec przyklad wydaje sie nieadekwatny.

A co do tego, ze ktos nie widzi auta bez swiatel i powinien isc sie zbadac: pod slonce jak sie jedzie i z przeciwka jedzie auto to zaden sokoli wzrok tu nic nie pomoze. A swiatla tak.

Pozdrawiam,
Vino

Cytat:
2008-04-24 14:36:35, Vino pisze:
--- Wywalmy w takim razie klimatyzacje. Raz ze masa auta bedzie mniejsza i auto mniej spali a dwa ze nie bedzie brac dodatkowo paliwa.
---- A co do tego, ze ktos nie widzi auta bez swiatel i powinien isc sie zbadac: pod slonce jak sie jedzie i z przeciwka jedzie auto to zaden sokoli wzrok tu nic nie pomoze. A swiatla tak. Pozdrawiam, Vino

1. Zły czynnik z klimy został wywalony krok naprzód
a wcześniej dwusuwy zostały wywalone- krok naprzód !!!
Zmienia sie ku lepszemu? TAK
Ja jako, iż w 3 autach miałem klime to zrezygnowałem z 1 a co wolny kraj!
ZAWSZE ale to zawsze wywalam butelki do pojemnika na butelki a plastiki do pojemnika na plastiki, makulaturę do makulatury, baterie do pojemnika na baterię, nosze je czasami kilka dni a trafić w odp pojemnik. I co z tego kiedy śmieciarze wywalają to na tym samy wysypisku na jedną kupkę???
I tak czy siak będę tak robił!!!

2. Tylko ja jeżdżę w polaroidach???
Zalecam sokoli wzrok jak znalazł !!!

Lubię jazdę nocą jak ktos ma źle ustawione światła to nigdy nie wiem jak jest daleko i jak szybko się porusza....kijowe wrażenie.

Ja tam jestem za swiatlami i juz nie jeden raz mistrzowie prostej z tego forum mnie za to wysmiali. Wali mnie to oczywiscie, wazne jest dla mnie, ze redneki teraz wlaczaja swaitla

ZADEN POLAK DEBIL NIE BEDZIE W/G WłąSNEGO UZNANIE USTALAł STAWEK PODATKOW VAT PIC CIT, ZADEN POLAK NIE BEDZIE DECYDOWAł SAM PłACIĆ CZY NIE -

ale stawki dotyczą wszystkich a nie od widzi mi się - to drobna różnica..
Brak przepisów regulujących światła dla niektórych może oznaczać, że zmierzch to 23,30 ....

Cytat:
2008-04-24 14:51:28, dominiq pisze:
Ja tam jestem za swiatlami i juz nie jeden raz mistrzowie prostej z tego forum mnie za to wysmiali. Wali mnie to oczywiscie, wazne jest dla mnie, ze redneki teraz wlaczaja swaitla

Oj przesadzasz ja sam zapalam światał poz miastem ale i tk uważam iż przepis jest bzdurny!!!

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2008-04-24 15:03:30 ]

Cytat:
2008-04-24 15:01:44, zupper pisze:
ZADEN POLAK DEBIL NIE BEDZIE W/G WłąSNEGO UZNANIE USTALAł STAWEK PODATKOW VAT, PIT, CIT, ZADEN POLAK NIE BEDZIE DECYDOWAł SAM PłACIĆ CZY NIE - ale stawki dotyczą wszystkich

Jesteś pewien?
a co sądzisz o rolnikach? , księżach
i pochodne ...emerytowni-rolnicy taksówkarze??? Ta grupa jest the best!!! (choć moze to przejaskrawiony przykład)

i pochodne, który z tych podatków płacą?

a o jednosobowych działolnościa gospodarczych zarejstrownaych na belize, cyprze, kajmanach, wysypach kanłau La Manche?

(no może te ostatnie nie jest dobrym przykładem)....

Hahah dobra strona od dzis moja startowa!!!

Cytat:
2008-04-24 14:48:36, PiotrS pisze:
1. Zły czynnik z klimy został wywalony krok naprzód a wcześniej dwusuwy zostały wywalone- krok naprzód !!! Zmienia sie ku lepszemu? TAK (...)

Wstawmy w takim razie energooszczedne zarowki do aut i wszystkie dotychczasowe wady znikna

Nie dyskutujmy Piotrze na takim poziomie

Cytat:
I co z tego kiedy śmieciarze wywalają to na tym samy wysypisku na jedną kupkę??? I tak czy siak będę tak robił!!!

No, i z tego dokladnie samego powodu, czy przepis jest czy nie ja mam zawsze zapalone swiatla.

Cytat:
2. Tylko ja jeżdżę w polaroidach??? (...)

Hehe, jasne ze nie. Ale mozna odwrocic pytanie, czy wszyscy w nich jezdza ?

I tak mnie jeszcze ciekawosc wziela: co to znaczy "bzdurny" ?