Wspomaganie szwankuje [Carina E]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jestem posiadaczem Toyoty Cariny Kombi E 1.8 LPG z 1996r z przebiegiem ponad 400 tyś . Od pewnego czasy szwankuje mi wspomaganie kierownicy a mianowicie tak jak by przeskakuje i ciężej chodzi . Sprawdziłem płyn i pasek . Czy miał ktoś już może problemy tego typu i może mi podpowiedzieć od czego zacząć ? co robić .

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2010-08-21 17:02:52 ]

Zapoznaj się z tematem krzyżaka kolumny kierowniczej. (tego zewnętrznego )
Pozdro.

tak jak Perzan pisze,spróbować smarować zewnętrznie krzyżak co pomaga na krótko albo najlepiej zainwestować i wymienić krzyżak,spokój do grobu carinki
jest to pierwszy krzyżak od przekładni kierowniczej.

no jak poniżej właśnie mnie czeka wymiana krzyżaka mam prawie 500 i też najpierw przeskakiwało a teraz jest luz jak w żuku

parę kropli oleju na krzyżak i po kłopocie, wd 40 wystarczyło na tydzień i problem powrócił, na oleju jeżdżę już 3 miesiące. Powodzenia

Dzięki wszystkim za podpowiedz . Oczywiście zacznę od najtańszego sposobu czyli Olej + krzyżak Dam znać o efektach .

No ja już po wymianie 135 pln i wszystko wróciło do normy polecam

Cytat:
2010-08-19 13:45:00, rng17 pisze:
No ja już po wymianie 135 pln i wszystko wróciło do normy polecam

Kolego wspominany krzyżak co wymieniałeś nabyłeś nowy ? (sklep , serwis ) czy używany ?

nowy albo regenerowany bo się nawet nie spytałem ale mam zaufanie i gwarancję cena razem z usługą minus 10 procent rabatu

Witam ponownie ...Smarowanie zewnętrzne krzyżaka pomogło , wszystko działa jak należy . Dzięki

Witam. Mam uszkodzoną przekładnie kierowniczą - według mojego mechanika. Jak sprawdzić czy chłopina się nie myli? Mam objawy opisane niżej ( przeskakuje ,ciężej pracuje momentami i od jakiegoś czasu kierownica sama nie odbija do końca ) Poziom oleju ok a i olej świeżutki. Czy to może być ten krzyżak zewnętrzny?
Gdzie go znajdę. może fotka jak wygląda

Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: Snifeer dnia 2010-08-26 22:30:41 ]

no jeśli mechanik nie potrafi tego sprawdzić to ręce opadają czas go zmienić

Cytat:
2010-08-26 22:28:19, Snifeer pisze:
[...] Czy to może być ten krzyżak zewnętrzny? Gdzie go znajdę. może fotka jak wygląda

Tak, to jak najbardziej może być ten krzyżak, a wystarczy trochę dobrych chęci i kliknięcie w szukajkę.
Temat jest przewałkowany z prawej na lewą i z powrotem, a powraca jak bumerang w sezonie jesiennym.
Pozdro.