Digital-wskaźnik ciśnienia oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W digitalu jest czujnik ciśnienia oleju. Na wolnych obrotach pokazuje prawie max. Jednocześnie miga dolna strzałka wskazująca na zbyt małe ciśnienie - czyli dolna. Dodatkowo czasami pokazuje się na digitalu lampka z F, czyli z niemiecka błąd.
Stan oleju tradycyjny, czyli trochę poniżej max na bagnecie. Nie ubywa go ani nie przybywa, silnik nie kopci, nie szarpie, na słuch ogólnie wszystko o.k.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Cytat:
2010-12-29 09:33:48, kuba pisze:
Ma ktoś jakiś pomysł?

ma.

miałem to samo, kolega elektronik stwierdził, że sygnał z czujnika jest ok ale sam "digital" zwariował. Próby reanimacji, przelutowywania itp nic nie dały. Na koniec dodał mi kawałek scalaka, który uspokoił wskazania na desce, ale to była rzeźba sztuki nowoczesnej

Felhler wyswietla dlatego ze digital widzac full cisnienie na wskazniku i 0 na przelaczniku wie ze cos jest nie tak.
Odlacz kabel z czujnika cisnienia i zobacz ohmomierzem czy jak silnik pracuje to masz tam przejscie czy przerwe w obwodzi (powinna byc przerwa)
Dodtakowo mozesz zwirajac stytki Ai D na zlaczu diagnostycznym zobaczyc jaki kod liczbwy poda ci LCD

Dzięki za utwierdzenie mnie w przekonaniu, że to raczej błąd elektroniki a nie silnika. Jak tylko omega wróci z Augustowa i pogoda pozwoli (może w końcu kiedyś przestanie sypać i wiać) to wśliznę się pod nią i sprawdzę ten czujnik. Chociaż wolał bym, aby to była opcja Piotrka a nie Adasia, bo liczniki leżą w garażu ze 3 sztuki a cena czujnika troszkę poszła w górę

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!