Amortyzatory, tylna półka, Carina E 2.0 GLi (3S-FE) sedan

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, samochód carina e 2.0 GLi z 1995r. (3s-fe), sedan; wydaje mi się, że do wymiany tylnych amortyzatorów trzeba zdemontować półkę która jest wprost pod tylną szybą - pytanie czy to prawda i drugie pytanie, jeśli tak, to jak ją zdemontować? tylna półka trzyma się na trzy spinki, które sie ukazują po uchyleniu tylnych siedzeń, przy czym po wyjęciu tych trzech spinek w dalszym ciągu półka nie daje się wyjąć, więc chyba coś jeszcze ją trzyma, chociaż nie widać już innych spinek; czy ktoś to demontował i jak?

nie trzeba demontować całej półki ,trzeba położyć oparcia,odkręcić boczne skrajne boczki oparcia(podnieś siedzisko(lub wyciągni kanapę),odkręć śrubę na samym dole boczku,pociąg boczek do góry) chyba odpinasz ze dwie spinki i odchylasz"część" półki która jest za tym boczkiem,powinny ci się ukazać trzy śruby mocujące gniazdo amorka. dawno nie robiłem,więc piszę to co pamiętam.pozdro.

no chciałem tak zrobić, tj. dostać się do śrubek dolnych boczków, żeby odkręcić te boczki które trzymają tylną półkę, tylko nie wiem jak podnieść siedzisko lub je wyjąć; znalazłem, że siedzisko tylne trzyma się na dwóch metalowych zaczepach - jeden pod lewym drugi pod prawym siedzeniem, ale nie widać żadnej dźwigni czy czegoś takiego aby zwolnić te zaczepy; jakieś pomysły?

[ wiadomość edytowana przez: carinae20gli dnia 2011-08-05 11:44:09 ]

szarpnij -tylko zdecydowanie w miejscach zaczepów

szarpanie niestety nic nie daje, bo obudowy tych zaczepów mają po 4 wypustki, które blokują je przed wysunięciem, ale udało mi się podważyć obudowy zaczepów śrubokrętem i szczęśliwie wyjąłem oba zaczepy; oczywiście nic to nie pomogło, bo siedzisko dalej nie dało się w żaden sposób wyjąć, coś innego jeszcze je trzyma ale nie wiem co bo tego nie widać; dałem więc sobie spokój z wyjmowaniem siedziska ale odkryłem, że w szparę pomiędzy siedziskiem a boczkiem da się wcisnąć palec lub klucz płaski, którym można dosięgnąć dolnej śruby która trzyma boczek i w ten sposob mozolnie odkręciłem te śruby i wyjąłem boczki (klucz 12), po czym bez problemu można zdjąć tylna półkę; także do wyjęcia tylnej półki siedziska nie trzeba wyjmować ale i tak dzięki za porady, bo wcześniej w ogóle nie wiedziałem nawet od czego zacząć