MotoNews.pl

Głowica do Cariny 2.0; 16V GLi, 133KM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
MAm duży problem, wykryto w mojej Carinie że jest pęknięta głowica i mechanik powiedział, że koszt spawania to ok 1300 zł, czy się opłaca?.
Druga opcja, to kupno używanej, tylko jak do tej pory mechanik sprowadził 4 głowice i każde były albo źle dopasowane, albo uszkodzone. Od 2 miesięcy jestem bez auta.

Pytanie jaki typ głowicy muszę szukać, jakieś oznaczenia?, pod jaki silnik, z tego co wiem to chyba jest 3SFE.
Czy głowice z Toyoty 126KM są takie same jak w 133KM?, czy z innych aut pasują jakieś głowice.
Proszę o pomoc, bo mechanik narazie nie ma pomysłu i muszę wziąć sprawy w swoje ręce.

Za takie pieniądze to cały silnik kupisz Absolutnie nie opłaca się spawać, zwłaszcza za tak chorą cenę.
Pasuje głowica od dowolnego 3S-FE z Cariny '92-'96, Rav4 '94-'96 oraz od 5S-FE (2,2) z Camry '92-'96 - to na 100% według EPC.
U mnie na przykład siedzi głowica z Avensisa '97-'00 i spokojnie daje radę już ponad 150tys. km więc nie bardzo rozumiem jaki problem ma Twój mechanik i jak może być źle dopasowana głowica od 3S-FE ??
Podobno nowsze wersje (nie widziałem tego na własne oczy) nie miały aparatu w głowicy, ale to podobno tylko kwestia wyjęcia zaślepki.
Pozdro.

Oczywiscie ze to kompletnie chore najlepiej poszukaj calego silnika od Ave - bedzie teoretycznie najswiezszy i bedzie szansa na najmniejszy przebieg... i sprobuj przelozyc caly W glowicy jest (tak jak pisze Perzan) taka aluminiowa zaslepka. Poprzekladasz kolektory i cala reszte osprzetu od siebie i tyle... Nie ma jak fabrycznie zlozony w fabryce silniczek Taki silnik od ave to mozna kupic juz za jakies 1200 zl Sa tez tansze - ale z tego co patrzylem byly przewaznie w gorszym duzo stanie - pozdrawiam.

mam taką głowicę do 3sfe od cariny

mechanik tłumaczył, że te używane głowice co sprowadzą to po próbie szczelności okazywały się nieszczelne, albo coś innego wymyślał. Nie wiem o co chodzi ale chyba gra na czas, chociaż nie wiem po co jak auto od ponad dwóch miesięcy stoi u niego.
Ostatnio powiedział, że jest głowica używana na alegro, ale to ja ją mam sobie kupić i oni ją założą. Dziwne

po pierwsze zmień mechanika
po drugie poszukaj w necie kompletnego silnika
po trzecie zamontuj go tylko u kogoś innego bo tamten jeszcze ci powie ze mu cos nie pasuje w tym co kupisz a ja kupiłem silnik za 700 z i jestem zadowolony podobna usterka jak u ciebie a stary może służyć za magazyn części dodam ze za 700 kupiłem silnik kompletny z osprzentem

W maju wymieniałem głowicę.
Reszta silnika była ok więc nie miałem wątpliwości.

Moja nie nadawała się do spawania (przyczyna pęknięcia raczej nieznana - tak zwana eksploatacyjna).

Używka z neta (fakt opis był bardziej optymistyczny niż fakty).

Koszt głowicy wraz z jej kapitalką (i diagnozą mojej pękniętej) to 1200zł.
Zostało zrobione wszystko z wymianą uszczelniaczy i przefrezowaniem gniazd.

A ile gosciu bierze za sama przekladke glowicy?

Mówił wcześnie że z głowicą to 900 zł, więc myślę że jak kupię głowicę to też zmieszcze się w tej kwocie

ciekawi mnie ile oryginalna uszczelka kosztuje moze Big wie?

Do 3s-fe płaciłem coś ok 220zł.

teraz planuje kupić jakiś silnik aby z niego wyciągnąć głowicę, bo ładować w używany silnik to trochę sporo, a już w Carinkę sporo wsadziłem