| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2011-12-09 12:19:28 Ponieważ dobiega koniec budowy nowego motoru, przymierzam się do sprzedania swojego 1.6 DOHC 8v , jeżdżącego obecnie w polonezie EFI.
Zatem konkrety: Dół silnika pochodzi z fiata Reaty 100S na garbatych tłokach 8mm , kupiony od kania_ jakieś 3-4 lata temu. Głowica pochodzi z fiata 132 wraz z wałkami, jeden z dekli pochodzi z lancii bety z napisem Lancia. Silnik ma wtrysk paliwa - kolektor ssący z tempry, wtryskiwacze ok 198cc3, przepustnica fi55 z fiata tempry. Kolektor wydechowy pochodzi z bmw 1.8is , z flanszą dorabianą, gniazdo sondy, rury schodzą sie na rurę fi 55, do silnika mogę dołożyć dwa kolanka z początku wydechu. Termostat oraz obieg wody - termostat jest z fiata 16v zamocowany bezpośrednio na kominku , wyspawana rurka do pompy wody z FWD do zamontowania w RWD. Koło pasowe pochodzi z poloneza GLI - 6+1 ząbka, czujnik wału z forda. W skład zestawu NIE wchodzi podstawka pod chłodnicę oleju oraz cewki z VW znajdujące się na świecach. Mogę dorzucić do silnika jedną pojedynczą cewkę z 4 kablami.Kółka rozrządu są zwykłe z lancii bety. Fotki z budowy silnika: https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=181771&c=248&f=12&orderby=asc&start=20 fotka poglądowa silnika:
W skład zestawu wchodzi słupek - kompletny blok , głowica , wałki , zwykłe kółka rozrządu , cewka , kable, kolektor ssący, oryginalna przepustnica ,kolektor wydechowy , sprzęgło - tarcza z dociskiem. ECU nie wchodzi w skład zestawu, najlepiej to wysterować megasquirtem, oczywiście w miarę możliwości to pomogę uruchomić oraz dam wszystkie mapy strojone AFRem. Ostatnie dwie najważniejsze rzeczy Wykres z hamowni robiony jesienią:
film jak się to odpycha: http://www.youtube.com/watch?v=hq9-pcaDlt8 na moście 4.3 , wypatroszony polonez na skrzyni z fiata 132 rozpędza się poniżej 10sek do 100, nie mierzyłem dokładnie w jakim czasie ale miedzy 9 -10 sek. Nie zamierzam pisać że silnik jest w idealnej kondycji, miał robiony remont, czy że nie puszcza dymka bo to nieprawda. Jak każdy silnik co ma 20-25 lat gdzieś potrafi gubić olej. Cena - no cóż skoro Tailgunner wystawił swojego za 6000 to może z racji że ma wiecej km to strzelę 8000 ,a poważnie kwota która mnie zadawala to 1200 zł za komplet. Nie rozsprzedaję na graty !! W tej cenie mogę dorzucić zapasową głowicę , nowy docisk sprzęgła oraz jakieś graty. Mój telefon 606 694 393 , gg 8402496 Obecnie silnik jeszcze jest w aucie więc można podjechać zobaczyć jak pracuje, ew przejechać się. [ wiadomość edytowana przez: swiety93 dnia 2011-12-09 12:21:46 ] [ wiadomość edytowana przez: swiety93 dnia 2011-12-09 12:28:34 ] |