Cytat:
|
2008-03-01 07:39:06, YARIS14 pisze:
Wielkie dzieki kolego za poradę. Jak byłem z tym problemem w dml cz-wa stwierzdzi że to najprowdopodobniej wtryski albo pompa. Na moje pytanie co mam z tym zrobić stwierdzili że trzeba wymieniać wszystko po kolei- bo tak nakazuje toyota. Ręce opadają. Aha i jeszcze jedno po odczytaniu kodu błedu -niestety nie powiedzieli jaki to- jest sami zgłupieli i nie wiedzieli za bardzo co to jest. [ wiadomość edytowana przez: YARIS14 dnia 2008-03-01 07:43:55 ]
|
|
Wazne jest czy w momencie kiedy wystepuje przyduszenie,a wlasciwie moment przed nim cisnienie na turbinie nie jest nadmierne.Jezeli w kolektorze ssacym jest mocno powyzej 200 kpa odczytane z testera,to komputer obetnie cisnienie na listwie common rail w gescie rozpaczy aby zmniejszyc wydatek turbiny.
Efekt ten mozna pomylic z usterka aparatury paliwowej,bo w efekcie cisnienie spada.
A masz problemy z porannym zapalaniem???bo to pierwszy objaw wtryskow.
Reasumujac jezeli rozpedzasz sie np na 3 biegu od 1500 nwk to przy 2200 powinno byc na turbinie 180-200 kpa i komputer powinien zaraz skorygowac korektorem pracy turbinydo 180,jezeli mu sie to nie uda bo uklad sie blokuje,obetnie cisnienie paliwa na listwie common aby jakos okielznac cisnienie.
Jezeli jednak cisnienie na turbinie jest ok,a spada tylko cisnienie paliwa,to byc moze wadliwa jest pompa,listwa i wtryski,ale moze po prostu zapowietrza sie uklad na filtrze paliwa.
W praktyce pierwsze padaja wtryski potem pompa a na ostatku listwa.Jezeli zaczynaja padac wtryski to pierwszym objawem sa trudnosci z zapalaniem na zimnym silniku po nocy.