| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-07-13 12:10:55 ktory rok ???
EGR Turbina chodza??? uklad dolotowy szczelny?? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-07-14 00:35:48
uklad dolotowy to przewody od filtra do zaworu ssawnego,szczegolnie wazna w tym przypadku jest droga powietrza od turbiny do cylindra.Jak jest intercooler to czy jest szczelny. EGR to uklad recyrkulacji spalin.Zawor EGRu jest pomiedzy turbina a kolektorem ssacym,zawor na biegu jalowym jest otwarty i podaje spaliny do kolektora ss w celu powtornego dopalenia tego co sie nie spalilo Jezeli jednak jedziemy i rozpedzamy sie turbina spreza powietrze to zawor EGRU musi byc zamkniety ,bo w przeciwnym wypadku to co sprezy turbina zostaje przepchniete do wydechu,a poniewaz pompa wtryskowa podaje dawke pelnego obciazenia a ilosc powietrza jest niewystarczajaca to silnik dymi jak lokomotywa.
Zaworu EGR nie mozna wyczyscic trzeba wymienic na nowy kosztuje okolo 600 zl w zal od modelu.Czyszczenie nie pomaga bo przewaznie wyrabia sie prowadzenie i gniazdo grzybka. Mozna natomiast zaslepic blacha zawor tak aby kolektor ss pozostawal szczelny. |
paccino Toyota Hiace Toruń | 2008-07-15 11:25:48
Witam ponownie Na warsztacie sprawdzili ten zawór i mówia, że membrana chodzi prawidłowo, a przewody sprawdziłem i wszystkie są szczelne, założyłem nawet nowe końcówki wtrysków a samochód i tak dużo pali ztym, że troszkę mniej dymi. I co pan na to? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-07-15 12:06:47
|
paccino Toyota Hiace Toruń | 2008-08-13 17:54:25 Już mi brak koncepcji, nowe filtry, nowy olej, nowe wtryski, zaślepiony zawór recyrkulacji spalin, a ten samochód dalej pali 13 na setkę i kopci jak lokomotywa , przy czym wogóle nie bierze oleju.
Może ktoś ma jakąś koncepcję? EDIT: Pacciono, połączyłem dwa stworzone przez Ciebie wątki dotyczące tego samego problemu. [ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2008-08-14 14:49:57 ] |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-08-13 17:57:05 A Ma to pompę wtryskową ?? |
paccino Toyota Hiace Toruń | 2008-08-13 18:09:43
ma to pompę, ale chyba to nie jej wina? |
paccino Toyota Hiace Toruń | 2008-08-13 18:14:38
Witam ponownie. Po długim demontażu pajeczyny rurek i kabelków udałomi sie zaślepić ten zawór, ale niestety wiele się nie zmieniło, troszkę mniej kopci, a pali dalej 13 na setkę. Już mi brak koncepcji. Czy należy powyjmować wszystkie bezpieczniki od EGR? |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-08-13 18:14:42 Oj chyba jej podjedź do Dieslowca bo jeśli wtryski zrobiłeś i dalej dymi i dużo pali to cudów nie ma albo motor się kończy albo pompa pada z reguły dymienie i większe spalanie spowodowane jest końcówkami wtrysków ale je wykluczam.
Może być też wina źle ustawionego zapłonu ( Miałem tak w Iveco ) Radzę podjechać do dieslowca i Zadzwoń do tego człowieka numer masz już na Privie powinien coś poradzić przez telefon powołaj się na Mariusza. |
paccino Toyota Hiace Toruń | 2008-08-13 18:33:55
Tak się składa że jak ktoś widzi toyotę i gąszcz przewodów i wężyków to od razu rozkłada ręce nawet w serwisie się od tego umywają, ale dzięki z wskazówkę |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-08-14 08:10:41 Dzwoniłeś ?? |
profesorr TOYOTA DRIVER landcruiser ,coro ... okolice brzeska | 2008-08-15 12:39:57 a rozrząd sprawdzałeś?wystarczy ząbek na pompie i będzie kopcił,jak znaki pasują to jeszcze sprawdz czy nie zerwało klina na pompie wtryskowej(miałem tak w lj70 2.4td), a spalanie to nie jest tragiczne mi ten silnik pali od 11 do góry |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-08-19 21:37:31
Z tego co piszesz to wynika ze zaslepiono sterowanie zaworem EGR a nie sam zawor...to nic nie da jezeli jest niedomkniety na skutek wyrobionej prowadnicy io nagaru. Zawor EGR mozna zaslepic w jedyny sluszny sposob- trzeba go odkrecic od kolektora lub od rurki ktora dochodza spaliny i zaslepic kawalkiem blachy miedzianej. Pompa oczywiscie moze tez powodowac kopcenie ale wtedy silnik zapalalby po dluzszym kreceniu okolo 5 sekund.Jezeli zapala na dotyk stawiam na EGR. |
toyotahiace hiace szczecin | 2012-02-07 07:23:56 Witam serdecznie, mam problem z hiace 2.4 td z 2000r ostatnio autko zapalało bez problemów lecz nie chciało wchodzić na obroty, dopompowanie przy filtrze pomogło, pomyślałem że jest brudny filtr, wymieniłem fakt było tam tego trochę syfu, zatankowałem paliwo i dolałem troszeczkę dodatku do paliwa bo strasznie zimno jest. Rano odpaliła bez problemów przejechałem jakieś 15-20km zaczęła tracić moc jakieś 4-7 km zwolniła do obrotów 1100 i tak trzymała za jakiś czas znowu odzyskała moc lecz słychać delikatne cykanie w okolicy pompy wtryskowej….czy to już jej koniec? Szukam pomocy bo nie ma za dużo forum w temacie hiacie. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: toyotahiace dnia 2012-02-07 07:55:23 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2012-02-07 22:25:36
Zaloz wezyk przezroczysty za filtrem i sprawdz czy nie leci powietrze z paliwem lub wezyk sie nie zasysa. |
toyotahiace hiace szczecin | 2012-02-09 09:19:06 wczoraj wstawiłem ją do ciepłego garażu, okazało się że w filtrze jest mnóstwo parafiny, wyczyściłem wężyki nowy filtr i dolałem preparatu aby parafina się nie wytwarzała tak szybko, wygląda na to że nie miała paliwa i dlatego tak dziwnie silnik pracował. Mój tata mówi że jak jest mało paliwa to potrafi wydalać niebieski dym…po złożeniu całości normalnie odpaliła i wchodziła na obroty. Dziś ją zabieram na przejażdżkę i zobaczymy czy wszystko gra. Dziękuje za pomysły, jak nie pomogło to przetestuje. Pozdrawiam |