Na wstępie - pomogą raczej tylko użytkownicy znający się na elektronice samochodowej
A więc moje auto do corolla e12 d4d 110KM 2.0
Problem z autem pojawia się przy dużych mrozach ~<-14
Auto słabnie strasznie - po czasie coraz gorzej.
diagnoza zapychany filtr paliwa. Paliwo zimowe!!
Rozwiązanie - mam ver sol- b.db wersja - brak grzałki w filtrze paliwa. Czerwona kartka dla inż toyoty. Auto niby na zachodni rynek - powinni montować grzałkę w każdym aucie - co by było jak by francuz przyjechał do polski i auto by stanęło w mrozach??
Moje pytanie - chcę wymienić górną część filtra - i zamontować z grzałką.
Z tego co dowiedziałem się od innych (forum corolla club polska) to grzałka nie jest sterowana. Czujnik jest wbudowany w filtr. Potrzebuje tylko zasilania.
Czy tak naprawdę jest?
Czy w moim aucie może być poprowadzona instalacja do takowej grzałki, jeśli tak to gdzie?
Jeśli nie to gdzie się wpiąć - musi się załączać po przekręceniu stacyjki - dla bezpieczeństwa. Inaczej wyjściem by było bezpośrednio do aku..
wersja szczegółowa mojego auta - wyśw filtr http://www.toyodiy.com/parts/p_E_200206_TOYOTA_COROLLA_CDE120L-DHMNHW_2302.html
na znanych aukcjach podpisany jest tak :" RECZNA POMPKA PALIWA ..." - myślę, że by pasował
Zauważyłem dodatkowy przewód do masy w tym filtrze - myślę, że nie przenosi jakiejś informacji. PS jak sprawdzałeś czy działa grzałka. Da się ja sprawdzić w domowych warunkach? Jak stworzyć podciśnienie zał ją?
Tylko w aucie przy zatkanym filtrze?
PS jak byś mógł sprawdzić na przewodzie, który "+" a który "-".
Nie wiem, czy ta grzałka ma polaryzację.
Z góry dzięki
[ wiadomość edytowana przez: pablo_02 dnia 2012-02-14 14:02:46 ]
[ wiadomość edytowana przez: pablo_02 dnia 2012-02-14 14:03:58 ]
[ wiadomość edytowana przez: pablo_02 dnia 2012-02-14 14:05:55 ]
[ wiadomość edytowana przez: pablo_02 dnia 2012-02-14 14:06:24 ]
[ wiadomość edytowana przez: pablo_02 dnia 2012-02-14 14:14:38 ]