Brak napięcia na listwie świec żarowych - Carina II 2.0D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie
Wjechałem w jakąś dziurę (których nie mało) wywaliło bezpiecznik od radia i zegarka w kabinie. Natepnego dnia po wymianie bezpiecznika radio grało, pojawił się problem z uruchmieniem auta. Sprawdziłem jeszcze raz bezpieczniki w skrzynkach przy aku i w kabinie wszystkie są dobre (te które na oko widać, że nie są przepalone, bo są też takie zabudowane nie daję gwarancji, że są dobre, ale też nie wiem za co one odpowiadają).Myślałem że to świece więc je wymieniłem na nowe, aku też nowy, rozrusznik kręci jak szalony. W kabinie spiralka informująca o grzaniu świec świeci a potem gaśnie plus ciche pyknięcie pod maską wszystko w normie. Drogą prób i błędów zauważyłem, że nie ma napięcia na listwie zasilającej świece żarowe. Po podłączeniu przewodu bezpośrednio z aku na listwe toyka odpala bez gadania. Czy ktoś z Was miał już taki problem? Co może być przyczyną? Proszę o pomoc
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: gilb dnia 2007-01-01 17:36:49 ]

Uuu... skoro wywaliło bezpiecznik na dziurze to wygląda mi, że masz coś nie halo w ogóle z elektryką. Jakaś wiązka przetarta ? Na dziurze zrobiło zwarcie ? Przy okazji mógł się urwać przewód zasilający świece
Obadaj przekaźnik czy na niego wchodzi napięcie i czy wychodzi z niego.
Pozdro.

Byłem u elektryka, który wyjaśnił mi, że przekaźnik świec powiązany jest z czujnikiem temperatury silnika, jeśli czujnik temp jest niesprawny nie da napięcia na przekaźnik. Wstawiam jutro toyke na warsztat do przeglądu, przy okazji elektryk sprawdzi mi czy wiązka nie jest przetarta tak jak sugerowałeś. Po naprawie dam znać co było.
Pozdrawiam

Padł czujnik temperatury umieszczony w bloku silnika, który przekazuje sygnał do przekaźnika świec. Natomiast drugi czujnik umieszczony w obwodzie chłodzącym przekazujący sygnał na wskaźnik umieszczony na desce jest OK. Więc naprawa nie będzie kosztowna. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Tak, na podstawie sygnału z tego czujnika "komputer" ustala czas załączenia świec.

Pzdr

jedyna elektroniczna rzecz w tym aucie to zegarek,
jeśli masz inną koncepcję na temat tej awarii to napisz.....
pozdrawiam

Nie, nie mam.
Tojka już sprawna - to rzeczywiście było to?

Pozdrawiam