Cytat:
|
2020-01-12 12:20:35, MlodyRavd4d pisze:
Odnalazłem na innym forum "test fuel leak". Opisany tam jest przypadek D4D w Avensis i testów na Techstream-ie. Czyli rozumiem, że do przeprowadzenia takiego testu potrzebuję interfejs np. z Techstream-em. Ale dalej nie wiem co znaczy "na pojedynczych scv" . Mam robić pierwszy test na zimnym silniku z odpiętą wtyczką z czerwonego zaworu, później drugi test z odpiętą wtyczką z zielonego? Następnie to samo na ciepłym silniku? Nie mogę nigdzie trafić na procedurę testu. Wiem, że dla niektórych sprawa jest banalna i dla mnie w przyszłości pewnie też taka będzie, ale obecnie nie jest. Proszę o podpowiedź.
|
|
Opisywalem ten sposob na tym forum wielokrotnie i jest cytowany tez na innych forach.
Tak wykorzystujesz test fuel leak ktory normalnie sluzy do podbicia cisnienia i spr wyciekow zewnetrznych z przewodow.
A poniewaz znamy target cisnienia w tescie wiec na podstawie cisnienia otrzymanego jestem w stanie stwierdzic jaka jest sprawnosc wtryskow na przelew czy pompka podawcza jest ok i czy pompa jest ustawiona na znaki na rozrzadzie. Oczywiscie badajac cisnienia na obydwu zaworach niczego nie mozna stwierdzic.
Ale odpinajac do testu jeden a potem drugi juz tak. I robiac to na zimnym i rozgrzanym do 94stopnie silniku i porownujac cisnienia. Trzeba tylko wiedziec jakie maja byc i jakie sa jeszcze dobre a jakie juz nie tych danych nie znajdziesz w dokumentacji bo nie istnieja podobnie jak sposob ktory sobie wymyslilem ale jest skuteczny w ocenie sprawnosci ukladu.Mozna na tej podstawie sporo wykluczyc.