MotoNews.pl

Samara sprzęgło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam samarke 1,5 chcę zmienić sprzęgło i docisk co i jakiej marki polecacie ?

Witam, nie wiem jakie masz umiejetności i mozliwości warsztatowe, ale ja ostatnio wymieniałem sprzegło wraz z dociskiem etc. w warsztacie i wraz z czesciami zaplacilem ok.450zł.
fachowiec w ciągu ok 3,5 godz. zrobił wszystko i jestem zadowolony. teraz po 1000 km mam zjawic sie na regulacje i sprawdzenie. nie potrafie tego zrobic sam wiec przyjąłem takie rozwiązanie.a co do rodzaju czy typu- uwazam ,ze najlepsze sa zawsze częsci oryginalnie dostosowane do danej marki.
pozdrawiam

sprzęgiełko sam dam rade spoko prawa regulacja też jest banalna
w serwisie wymienili mi na nowe(ruskie) 3 lata temu i przejechałem 50000 myślałem o veleo tylko nie lubię robić czegoś dwa razy

Cytat:
2007-04-20 18:07:38, Kaslo pisze:
sprzęgiełko sam dam rade spoko prawa regulacja też jest banalna w serwisie wymienili mi na nowe(ruskie) 3 lata temu i przejechałem 50000 myślałem o veleo tylko nie lubię robić czegoś dwa razy

Valeo są dobre... ale może zainwestuj w coś jeszcze lepszego np Sachs..

Czy moze ktos sparwdzis jaki jest wieloklin sprzegla w samarze ? Czy taki sam jak w lasyku?
Interesuje mnie tylko wieloklin.
Moze jakies fotosy ktos moze zrobic? jakiegos zuzytego sprzegla, albo cos ? chodzi o wieloklin.
Pytam, bo znalazlem firme ktora sprzegla robi na spiekach.

Cytat:
2007-04-23 22:08:06, Krzysztof-Fleszer pisze:
Czy moze ktos sparwdzis jaki jest wieloklin sprzegla w samarze ? Czy taki sam jak w lasyku? Interesuje mnie tylko wieloklin. Moze jakies fotosy ktos moze zrobic? jakiegos zuzytego sprzegla, albo cos ? chodzi o wieloklin. Pytam, bo znalazlem firme ktora sprzegla robi na spiekach.

prawdopodobnie w poniedziałek zmieniam podeśle foty

Oto dwie fotki robione na szybko podczas wymiany sprzęgiełka

Chcę wymienić sprzęgło w samarze 1500. Mechanik mi tego nie zrobił, bo powiedział, że jest dobre. Sprzęgło mi szarpie przy ruszaniu i wkurza mnie to strasznie zwłaszcza w korkach. Chciałbym takie naprawdę bezproblemowe. Co wybrać: luk, valeo, sachs, panther i gdzie kupić? Na tym przejechałem z 90.000, ale zadowolony byłem tylko na początku. Valeo i luk można dostać. Sachsa i panthera nie umiem znaleźć. No i pytanie o typ stary, czy nowy? Teraz jest łożysko wyciskowe starego typu. Czy jego tuleja też jest starego i nowego typu, i potem może nie pasować? Co jeszcze przy okazji wymienić? Sprężynę docisku, poduszki, na co zwrócić uwagę, bo jak wiecie części często na miejscu brak i trzeba sprowadzać.

tarcza, docisk i łożysko oporowe - komplet od jednego producenta, wybierzesz co będziesz chcial ale ja sugeruję rosyjskie
poduszki i inne sprawy wyjdą w trakcie, co do szarpania to sprawdź też linkę bo Samara ma sprzęgło na lince, prawda ?

Czy porządny mechanik jak się przejedzie powinien zdiagnozować bezbłędnie co jest przyczyną tych drgań na 1 i 2-ce i nawet wolno na wstecznym. Jakby za niskie obroty były lub za zimny silnik. Kumacie chyba o co chodzi? Nie zawsze to jest lecz wkurza mnie to. Czy coś podczas zmiany sprzęgła można dojrzeć i zdiagnozować oraz ewent. wymienić w skrzyni, bez jej totalnej regeneracji? Ale to chyba nie skrzynia. Byłbym naprawdę wdzięczny za sugestie.

sprawdź poduszki skrzyni i silnika, w przednio napędówkach jest to bardzo proste do zdiagnozowania, podnosisz maskę i stawiasz kogoś kumatego obok, żeby patrzył co się będzie działo. ty siadasz za stery, zaciągasz ręczny o ile go masz i na pierwszym i wstecznym podszarpujesz silnik - na wyższych obrotach niż wolne popuszczasz energicznie sprzęgło - tak jakbyś pompował, ale nie do końca. jeśli któraś poduszka jest zerwana to silnik będzie chciał wyskoczyć ale zależnie od tego, która to poduszka to można to zauważyć albo na pierwszym albo na wstecznym
proste ?

Przy wymianie silnika poduszki były sprawdzane. Wcześniej kiedyś tak jak to opisałeś także. Czy manewry linką coś mogą pomóc?

Cytat:
klema_young pisze: Czy manewry linką coś mogą pomóc?

w czym ?

Totalnie zerwana okazała się poduszka omega za skrzynią. Poprawa o 90%. Troszkę jeszcze czasami drga przy ruszaniu na wolnych. Być może to już sprzęgło, ale chyba zamówię pozostałe poduszki. Sprzęgło mam valeo z łożyskiem oporowym nowego typu tym mniejszym. Teraz mam stary typ. Czy będzie pasował nowy typ z całym tym kompletem valeo? Kupiłem też tuleję metalową oraz sprężynę.

mówiłem że poduszki
co do sprzęgła to ... ? powinno ?