| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotres87 126P FL 1.2MPI 89' Pomiechówek | 2012-11-01 19:56:44 Czesc
2 sprawy co do swapa 1.2mpi + rapida. I sprawa: wklad do baku - mam seryjny z tymi smiesznie cienkimi rurkami. Chyba sa troche za cienkie jak do 1.2 ? Na strone sebcyca znalazlem:
Nie wiem jakiej srednicy jest ta rurka miedziana ale jak na moje oko to 12mm . Tez tak planuje to przerobic, a powrot zostawic normalny, tak jak jest na zdjeciu. Bedzie OK ? Z czego jest to sitko na koncu rurki - gdzie to mozna kupic ? Dodam takze ze czasami wariuje mi wskaznik stanu paliwa- co pada- plywak w baku czy jakie polaczenie elektryczne nie stykało ? II sprawa : mechanizm zmiany biegow do skrzyni 5tki od skody rapid - moj wygladał tak :
Jak widac jeden krzyzak jest zespawany na sztywno, dodatkowo troche jest krzywy. Glowny problem to jednak to ze wybierak wchodzacy w skrzynie biegów jest osadzony troche zbyt luzno w ostatnim kardanie - trzeba to mocno skrecic sruba a i tak jest to tak troche na slowo honoru - nie mialem nigdy pewnosci czy przy mocniejszym wlozeniu 3ki to sie nie rozlaczy. Wybierak wchodzacy w skrzynie ma jak widac na koncu otwór, ale nie wiem po co bo w kardanie nie ma zadnego otworu na trzpien. Wybierak ma na koncu srednice 11,8mm. Mechanizm zmiany biegów na 100% jest od skrzyni 5 biegowej. Jak to przerobic ? Myslalem o zakupie nowego przegubu kardana na trzpien fi 11,8mm (tylko nie wiem czy taki kupie i gdzie) i o wywaleniu tego drugiego sztywnego krzyzaka i dotoczeniu nowego prostego ciegna do nowego kardana. Pytanie do rapidowców swapowców - jak Wy to macie zrobione ? Dzieki ! |
piotres87 126P FL 1.2MPI 89' Pomiechówek | 2012-11-01 22:05:20 OK juz wiem.
Mechanizm na 2 kardanach z kolumny kierowniczej 126p. Do tego obciete frezy z tej kolumny i polaczone jeden na sztywno z wybierakiem a drugi z lewarkiem. Jak zrobie to opisze. |
shabat był niebieski Fiat 1 ... Wrocław | 2012-11-02 15:43:34 Pływak Ci wariuje w trakcie jazdy na nierównościach ze względu na brak sitka w miejscu, w którym pływak jest mocowany prętem - nie wiem jak się ten element dokładnie nazywa, ale w momencie, w którym w zbierze się syf w tulejce plastikowej, w której pracuje to pływak się zawiesza i nici ze wskazań ilości paliwa w baku. |