Niestety, Previa już nie chciała jeździć, kompletny brak mocy i ostatnio 2 razy na trasie przeładowała turbina.
Nie wytrzymałem i po wielkich bólach (6 godzin walki ) udało mi się ją wyciągnąć.
Po ogólnym sprawdzeniu zewnętrznym była czysta, brak jakiegokolwiek śladu oleju itp. Do tego łopatki w bardzo ładnym stanie, nie pokrzywione i nie powyszczerbywane. Luz poprzeczny wirnika bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny. Luz wzdłużny (o ile tak można określić) - brak.
Niestety, dźwigienka cięgna gruszki tak zacinała, że miała zakres ruchu +- 0,5 cm w lewo/prawo.
Rozebrałem turbo, a w środku w części gorącej ogólnie mówiąc bajzel
a kierownice zapieczone
. Wyczyściłem to wszystko i teraz wygląda ładnie.
Do weekendu auto będzie stało bo chwilowo nie mam czasu aby wszystko poskładać i w związku z tym mam 3 nurtujące pytania:
1. Jak zalać turbinę olejem przed jej założeniem, żebu nie miała suchego startu. W tym silniku i aucie przewodu zasilające turbinę olejem są podłączane od spodu turbiny - przecież wszystko wycieknie ?
2. Jak wstępnie ustawić ciśnienie? Posiadam urządzonko do wytwarzania ciśnienia. Wiem, że trzeba ustawić wstępnie 200kPa (2 Bary). Czy ustawia się je tak aby dżwigienka od kierownic była max. w lewym wychyleniu, podaje się ciśnienie na gruszkę i te 200kPa to jest max. wychylenie tej dźwigienki w prawo (blokowane regulowaną śrubką przymocowaną do obudowy turbiny). Piszę tu o dźwigience która wychodzi z obudowy turbiny (proszę nie mylić z cięgnem gruszki).
Następnie test drogowy z testerem i końcowa regulacja już tą nakrętką na cięgle od gruszki.
Czy to tak ma wyglądać jak opisałem ? Przepraszam za tak łopatologiczny opis ale nigdzie nie mogę znaleźć jak się to dokładnie wykonuje. Wszedzie jest tylko opis czyszczenia kierownic i nic poza tym. Jeżeli coś źle opisałem to poproszę również o bardzo prosty opis jak to wykonać.
3. I ostatnia rzecz, już tylko informacyjnie. Po co są podłaczone przewody płynu chłodzącego do turbiny skoro jej chłodzenie jest olejem silnikowym. Chyba że się mylę to przepraszam i proszę mnie poprawić za niewiedzę
.
Pozdrawiam wszystkich,
[ wiadomość edytowana przez: treborzg dnia 2013-02-04 20:26:29 ]