Cytat:
|
2004-01-30 22:13:46, t_kucyk pisze:
12.9 litra - no prosze, ładny spadek z 18 litrów
Czytałem posta dotyczącego miksera palnikowego - sam jestem ciekawy jaki mam zamontowany... tak czy inaczej daj znać jak pójdą testy
BTW
PRzydałoby się jakieś bliższe określenie daty spotu - rozumiem, że niedziela pasuje największej liczbie osób, ok. Pozostaje jeszcze ustalić która niedziela lutego
|
|
Jeżeli chodzi ogólnie o moje spalanie to od wakacji układa się następująco (wyłącznie jazda miejska, nie liczę tu wypadów za miasto):
-lipiec-wrzesień - w lipcu regulacja na analizatorze spalin (przegląd); zużycie stałe na poziomie 11.5l/100km
-od włączenia świateł zużycie skoczyło o 1l i od początku października do początku grudnia były 3, lub 4 tankowania ze średnim zużyciem 12.5l/100km
- następnie mikro-spot świąteczny i testowanie przez Krzyśka osiągów mojego Poldka i w tym samym dniu regulacja LPG (było to na około 30km przed końcem zbiornika) i dało to wzrost zużycia do 14l/100km
- kolejne 235km (w między czasie zmiana opon na zimowe) i ogromne zaskoczenie, gdyż pomimo spokojnej jazdy paliwo się skończyło - wynik 18l/100km, wstrząs
- po tankowaniu ponownie wyregulowałem LPG tym razem w drugą stronę i po przejechaniu ponad 100km postanowiłem sprawdzić efekty mojego działania i wynik - 12.9l/100km
-kolejne tankowanie i ponowanie tym razem już minimalne skręcenie instalki co do efektu to przekonamy się jak zatankuje (lecz z obserwacji wskazówki na zbiorniku mam mieszane uczucia) na razie przejechane niecałe 100km (w przyszłym tygodniu zatankuje i będę miał konkretny obraz)
Jednak z całą pewnością muszę stwierdzić, że regulacja na analizatorze spalin daje wymierne efekty, gdyż latem w mieście nie palił mi więcej niż 11.5l/100km, natomiast na trasie pomimo dynamicznej jazdy (powyżej 100km/h, momentami 140km/h) zużycie minimalnie przekraczało 8l/100km (dokładnie 8.2l/100km)... Zapewne po zastosowaniu miksera palnikowego spalanie powinno trochę spaść, lecz nie wiem dokładnie o ile. Mrozek bardzo polecał mi ten zabieg i będę musiał go posłuchać, gdyż zna się na tym perfekcyjnie...
Co do daty spotu to na początku pisałem, że optymalnym terminem wydaje się być 15.02, ale jest to jeszcze kwestia do przedyskutowania...
Pozdrawiam