Ciemne szyby a policja - jak to sie je??

« Poprzedni | Nastpny »
Zatrzymali mnie dzisiaj w nocy gliniarze na rutynowa kontrol i dowiedzialem sie od pana policjanta ze przednie szyby nie moga byc wogole przyciemnione (dzien wczesniej przyciemnilem caly tyl). Z tego co wiem to przednie moga byc przyciemnione fabrycznie badz tez musza miec przepuszczalnosc swiala minimum 70 procent. Kto ma racje??

niby powiny mie te 70% przepuszczalnoci ale oni z tym robi straszne jazdy wic przednich ja osobicie nie ruszam

jest taka firma technicolor ktora piecowo przyciemnai szyby ale to juz sa koszty. Ale juz wtedy psy nie moga sie czego czepic

wiem, w Rzeszowie te chyba jest jaka ale ja zostaj przy przezroczystych

szyby s zaciemnione juz fabrycznie w kazdym aucie od 5%do 30%. a wszystkie folie na przednich szybach trac atest
a Boe bro jecha z zklejonymi przodami za granice !
drapanko szybek murowane bo nie wpuszczaj! ja se zostawiem z przodu natural i spoko

jaki czas temu na ten temat by artyku w Giedzie Samochodowej .... oto on :

Ciemne szyby, ciemny przepis autor: Adam Turzyski

Gieda Samochodowa, nr 54/2003 (810)
z dnia: 8 lipca 2003 roku
Koomyja z "przydymionymi" szybami samochodowymi

Auto z takimi szybami jest efektowne, ale jazda nim grozi utrat dowodu rejestracyjnego
Folia "lustrzanka" - co, czego drogwka nie lubi najbardziej
Ta folia ma atest, ale czy o to chodzi tym, ktrzy chc mie przyciemnione szyby?
Dokument tej treci powinien otrzyma waciciel pojazdu, ktry ma oklejone szyby foli samochodow. Nr R43-0175-ISiC oznacza zgodno folii z normami europejskimi oraz kolejny numer nadawany kadej firmie kadcej folie.

Coraz popularniejsze staje si u nas przyciemnianie szyb. Oprcz walorw estetycznych wpywa korzystnie na komfort podrowania - zmniejsza nagrzewanie si wntrza latem oraz zapobiega wyzibianiu si zim i redukuje promieniowanie UV. Ciemne szyby chroni te przed kradzie, bo nie wida tego, co jest w rodku pojazdu, a folia na szybie jest dodatkow barier do sforsowania. Problem w tym, e nie bardzo wiadomo, jaki sposb przyciemniania szyb jest legalny, a jaki nie.

Jeszcze do niedawna nie mielimy wasnych, jednoznacznych uregulowa prawnych, dotyczcych montau folii samochodowych. Co prawda Polska jest sygnatariuszem porozumienia ONZ dotyczcego przyjcia jednolitych wymaga technicznych dla pojazdw koowych, wyposaenia i czci, ktre mog by stosowane w tych pojazdach, oraz wzajemnego uznawania homologacji (akt ten podpisano w Genewie w marcu 1958 r.).

Dotychczasowe akty wykonawcze, ktre reguloway problem samochodowych szyb, byy jednak na tyle mtne, i czsto si zdarzao, e policja odbieraa dowody rejestracyjne uytkownikom aut z przyciemnionymi szybami, a w najlepszym razie kontrola taka koczya si tym, e kierowca takiego auta musia skroba szyby na poboczu. Waciwie tylko jedna rzecz bya pewna: kierowca musia mie swobodne pole widzenia w promieniu 180 stopni.

Ciemne wszdzie

Przeom nastpi po ogoszeniu rozporzdzenia ministra infrastruktury z dnia 31.12.2002 r., "w sprawie warunkw technicznych pojazdw oraz zakresu ich niezbdnego wyposaenia" (Dz. U. Nr 32, poz. 262). Zawarte w nim regulacje pozwalaj (gdy czyta ten akt wprost) przyciemnia wszystkie szyby, wcznie z przedni czoow (odmienny pogld w tej sprawie wyrazi pracownik Instytutu Ceramiki i Szka w Krakowie, z ktrym rozmow publikujemy poniej - dop. red.).

Ministerialny dokument nie wskazuje na to, kto ma prawo szyby przyciemnia, a kto nie. Naley tylko pamita, aby szyba przednia miaa wspczynnik przepuszczalnoci wiata nie mniejszy ni 75 proc., za przednie boczne - 70 proc. Pozostae szyby mona przyciemni dowolnie pod warunkiem, e samochd ma lusterko wsteczne oraz oba boczne.

Pamita te trzeba o tym, aby kada szyba bya ocechowana przez wykonujcy tak usug zakad (odpowiednim numerem atestu) oraz eby otrzyma imienne zawiadczenie o instalacji folii. Tyle teorii. Praktyka wyglda mniej rowo. Zarwno policjanci, jak i firmy zakadajce folie nie zawsze radz sobie z jednoznaczn interpretacj przepisw.

Jasne jest niejasne

Nie zawsze te zakad zgadza si pokry wszystkie szyby i oznakowa je waciwym znakiem homologacji oraz wyda zawiadczenie o instalacji folii. Powd? "Bo nie mona okleja szyb w przednich drzwiach" - mona usysze w tych punktach, do ktrych dotarlimy z zapytaniem o tego typu usug.

Dopiero w firmie "Auto Hit Szymczak" w Bytowie udao nam si pokry przednie szyby zgodnie z prawem. Niestety, zaoona folia ma niewiele wsplnego z przyciemnieniem.

Instytut Ceramiki i Szka z Krakowa sporzdzi wykaz folii dopuszczonych do montau na przednich bocznych szybach (informacji szczegowych mona poszuka w internecie pod adresem: www. instszklaicerozkrakow.com. pl). S to folie antywamaniowe, o podwyszonej wytrzymaoci, lecz o bardzo jasnej barwie; po ich zaoeniu praktycznie nie wida rnicy midzy szyb oryginaln a oklejon. Po tym zabiegu pozostaa nam tylko wiadomo, e potencjalny zodziej nie bdzie mia lekko...

Zniszczy, eby zbada

Co ciekawe, w krakowskim Instytucie Ceramiki i Szka, instytucji odpowiedzialnej za dopuszczanie do obrotu technologii zmieniajcych waciwoci szka, usyszelimy, e nie da si atwo stwierdzi, jaki bdzie wspczynnik przepuszczalnoci wiata po zaoeniu folii na konkretn szyb. Aby to stwierdzi, naleaoby przeprowadzi tzw. badanie niszczce. Co wicej - ani serwis, ani gwny importer Hondy, czyli auta, ktrego szyby chcielimy oklei, nie by w stanie powiedzie, jaki wspczynnik przepuszczalnoci maj szyby montowane w ich samochodach. Niewykluczone, e taka sama sytuacja panuje w innych punktach dilerskich.

Napylanie. Drogo i daleko

Pikanterii sprawie dodaje fakt, e np. w Gdasku tylko jedna stacja diagnostyczna dysponowaa wykazem "legalnych" folii. Ani policja, ani diagnostycy nie maj urzdze do pomiaru przepuszczalnoci wiata. Podobno te tylko w Warszawie policja dysponuje prbkami folii, na podstawie ktrych mog stwierdzi, czy dane auto (z oklejonymi szybami) spenia wymogi dopuszczenia do ruchu.

Co prawda istnieje alternatywa dla folii samochodowych - piecowe przyciemnianie szyb, ale tego typu usug wykonuje w kraju tylko jedna firma, z Zielonej Gry, i wie si to nie tylko ze znacznym wydatkiem (w przypadku 3-drzwiowej Hondy Civic kosztuje to ok. 900 z), ale te z koniecznoci demontau szyb.

wykaz legalnych folii na boczne szyby auta*
Typ Przepuszczalnowiata (proc.) Dystrybutor
Sun Gard SMC 4 88,5 CFO "Warsfoll", W-wa
Bezbarwna 44 mil.cl.tsr. 93,0 CFO "Warsfoll", W-wa
SCLARL 150 92,4 3M Poland, Kajetany
Bruxsafol 4011 94,8 "Dyskret", Pozna
Klevar Brillant (NL) 80,3 "Laskowski", Zielona Gra
Napylanie TiO2
1 min. 87,5 "Technicolor" Studio,
2 min. 79,5 Zielona Gra

No to ju w ogle zgupiaam z tymi szybami ...a miaam zamiar sobie przyciemni i chyba jednak sie wstrzymam, moe za par lat przepisy sie u nas unormalizuj....

zrb narazie tylko ty, a przd zawsze mona pniej dorobi

tyl?fura wyglada beznadziejnie jak ma tylko przyciemniony tyl!!lepiej wogole nie ruszac, ale to tylko moje osobiste zdanie..

Widzisz zalezy jak robisz jaki kolor folii i jaka przepuszczalnosc. Mnie tak dobrali ze autko wypas wyglada . Do ciemno zielonej Sonaty mam zielone folie o przepuszczalnosci 20%. Pamietaj ze poza wizulana folia spenia kilka innych funkcji jescze. Speed,master ma racje zrob sobie tyl.

Sam ty czy boki te i kogo pytac o to , w salonie? nie chciaabym dac sie zrobic w konia???

Bez przeszkod prawnych zeby sie gliniarze nie czepiali mozesz zrobic sobie tylna szybe i tylne szyby boczne, nie mozesz przyciemniac folia drzwi kierowcy i pasazera z przdu oraz przedniej szyby. A gdzie robic to juz musisz sie przejechac po firmach, podpytac znajomych. Oferta cenowa tez jest bardzo duza. U mnie propozycje wachaly sie od 330 do 450 zl.

U mnie ceny s w tych samych granicach co u Tomi'ego wic sdz ze podobne s w caej Polsce

Potwierdzam qmpel za zrobienie ciemnych szybek z atestem w Astrze II zapaci 350 z.

Moj stary jest gliniarzem i mowil mi ze nie mozna miec w ogole przyciemnionych przednich szyb

no coment

a na ty musi by atest (i powinien by wklejony pod foli)

A papierek potwierdzajacy atest powinien by woony z dokumentami autka

ja nie mam adnego papierka ale u mnie naszczcia a tak bardzo si nie czepiaj

NAjwazniejsze ze masz atest bo o ile brak papierka gliny pewnie przeboleja to juz do tego mogliby sie przyczepic.

« Poprzedni | Nastpny »