Dodatek do benzyny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie, na czym polegają te dodatki do benzyny bezołowiowej? Pół roku temu kupiłem taką małą buteleczkę i dziadek zmieszał zawartość z benzyną chyba ze 15/20 ml. Kupiłem ją na orlenie. Na czym polega jej działanie?

Ostatnio bak zszedł mi do 0 i zatankowałem z 10 litrów tylko nie miałem już tej buteleczki i nie dolałem jej. Czy zaszkodzi mi to jeżeli tylko odpalam auto na benzynie do zagrzania silnika? Czy lepiej żebym dolał zmieszał to z benzyną i dolał.

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo jutro wybieram się na zlot do Lublina i nie chcę mieć niemiłej niespodzianki. Zalałem bezołowiową 95.

Pozdrawiam !

Jazda na bezołowiowej benzynie= jazda na gazie. Jeżeli będziesz pilnował luz na zaworach, to nic ci się nie stanie. Ale najlepiej wymienić gniazda i zawory na "twarde", dostosowane do benzyny bezołowiowej. Inaczej będzie ci wypalać dziury w zaworach.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Czyli jak rozumiem jutro rano zalać tego dodatku potasowego ?

Jeżeli będziesz stosować ten dodatek, do zawory dłużej wytrzymają. Ale jeżeli śmigasz dużo na gazie, to ten dodatek za wiele nie pomoże, a na pewno nie zaszkodzi.

-----------------

Dobra, dziękuję bardzo za odpowiedź, na zimę pewnie zastanowię się nad tymi zaworami jak wspomniałeś. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.

zamiast wlewać jakiś płyn do baku to wygodniej wrzucać tabletki do paliwa, ja stosuje dodatek do benzyny z petrol energy i nie ma problemu z odpalaniem rano pod blokiem mojej daci logan

Do daci dodajesz dodatek? Od jakiego auta masz tam motor?

-----------------

a skąd wytrzasnąć takie gniazda i zawory..twarde???

tak innych teraz nie ma

W życiu nigdy nie lałem niczego do benzyny bezołowiowej, ani w mojej pierwszej 2105 ani w 2101, ani w Samarze która miałem na gazie. Fakt że pilnowałem luzu zaworowego. I na 12 lat jeżdżenia jeden jedyny raz poleciał mi zawór.

Wiem, że wezu69 używa dodatków do benzyny. 1,5 roku temu podczas zlotu w Mirowie kupował na stacji i wlewał. Zapytajcie jego jak mu się sprawuje silnik.

Moja 2107 ma 29 lat i 165k przebiegu. Jak zabrakło benzyny ołowiowej to dziadek zawsze wlewał dodatek. Odkąd ja stałem się jej właścicielem tez zawsze wlewam. I nie ma żadnych problemów z zaworami, ogólnie silnik nadal zrywny, w dobrej kondycji.