Podgrzewacze do lusterek - fotostory

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem niedawno na allegro 2 szt podgrzewaczy za 9zł/sz( wyszło 22zł z przesyłką za 2szt ) od użytkownika berni440 aukcja
Polecam go - jest spoko.

No więc najpierw przygotowujemy się - wyjmujemy lusterko z samochodu i podgrzewacz.

Sam podgrzewacz jest naklejką ze ścierzkami i uszami do podłączenia napięcia.

Odkręcamy śrubkę kluczem nasadowym nr 10 i wywalamy całe mocowanie z obudowy

Teraz trzeba odkleić szkło od mocowania. Ja zrobiłem to tak:

I mamy coś takiego:

Ten syf trzeba cały usunąć.

I to. Nawet nie myślcie żeby nakleić szklo na stare taśmy

Czyścimy szkło i naklejamy podgrzewacz. Ja zrobiłem to trochę na odwrót(mimo że przymierzałem kilka razy :| ) ale nic to nie szkodzi.

Kupujemy dwustronną taśmę.

Ta jest dobra bo wytrzymuje temperatury odpowiednie. Podobno podgrzewacz osiąga 80st.

Lutujemy kabelki. Ja użyłem cienkich, wyrwanych z kabla sieciowego(skrętki). Sprawdziłem przedtem czy się nie stopią - mam drugi aku w domu)

Naklejamy paski taśmy, przeplatamy kabel przez dziurę do cięgła regulatora.

Przyklejamy szkło. Tylko równo. Mi nie wyszlo i lekko obciera. Skręcamy wszystko do kupy.

I jeszcze trzeba podłączyć gdzieś to. Ja podepne się pod ogrzewanie tylnej szyby.
Do efektów trzeba poczekać na mrozy ale jestem dobrej myśli. Lusterko po ok minucie było ciepłe a po 5min już parzyło. Nie spodziewałem się że tak mocno to będzie grzać.

[ wiadomość edytowana przez: janisz dnia 2004-10-28 20:22:12 ]

Super relacja
Koniecznie daj znać jak się sprawdzi w praktyce, oby jak najpóźniej

własnie wczoraj oglądałem te akcje( i inne również) . też od dłuższego czasu się przymieżałem do zalożenia takiego czegoś do samarki.

Tak jak BARTOS powiem RELACJA Z MONTAŻU

R E W E L K A

PS
ktoś kiedyś dawał linka do hurtownii- ja go tylko ponawiam
HUTROWNIA

Spoko. Właśnie w zamrażarce przygotowuje kostki lodu. Rozgrzeje lusterko i zasypie je lodem. Nagram to i przekonacie się o mocy tego cudeńka.

Jani, zrobiłeś super relację!
Jak tak dalej pójdzie to na zimowych spotach będziemy na Twoich lusterkach gotować wodę na herbatę!

Może lepiej nie rzucaj na gorące lustro lodu bo może zrobić małe bum lepiej zasyp lodem i dopiero włącz ogrzewanko

No to poczekam aż troche sie podgrzeje bo inaczej filmik będzie trwał 10 minut

Jakiś miesiąc temu był opis w "Motorze", ale nie tak dokładny

Super relacja ! Wielkie brawa.
Może w końcu się zmobilizuję i założę te cudeńka do siebie Już prawie rok leżą i czekają
Nawiasem mówiąc producent tych wynalazków mieści się w Krakowie i tam bezpośrednio kupowałem te podgrzewacze. O ile mnie pamięć nie myli to kosztowała mnie ta impreza sporo taniej niż na Allegro. Jeśliby zebrało się chętnych na ok. 10szt ( kupowałem dla kilku chętnych z TKP ) to mogę podjechać i kupić hurtem
Pozdro.
Ps. Niektórzy mogą wygooglować Telpod jako producenta. Już nie. To jest jakaś wydzielona z Telpodu spółka, której nazwy nie pamiętam

[ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2004-10-28 21:55:01 ]

Kurde, jest kiepsko. Lustro ma strasznie małą bezwładność cieplną. Jest gorące, wrzycasz kostke lodu, ta topi sie do połowy i lustro robi sie zimne pod kostką. To wyklucza zastosowanie podgrzewaczy żeby topić zamrożone na bryłe lusterka. I tak trzeba będzie skrobać, tyle że ciepło usunie resztki śniegu i nie pozwoli mu się osadzać.
A gdyby tak 2szt naraz przykleić

Tylko uwazaj Janisz zebys nie przegrzal, bo moze peknac lusterko niestety. A poza tym w zimie jak Ci zamarznie lod na lusterku to nie bedzie przeciez takiej grubosci jak kostka, wiec spokojnie sie stopi i powinno byc OK.

tez mi sie tak wydaje, w zime masz tylko szron na lusterkach a nie kostki lodu!! bedzie spoko, jak mowisz ze moze nawet parzyc...

ja jeszcze nie testowalem... Nie wiem, czy zdaze zanim ktos ja kupi. Reke przygrzewa, ale z lodem nie kombinowalem....

Ja w escorcie miałem oryginalnie podgrzewane lustra i zimą uzywałem ich głównie do odmrożenia lekkiego szronu a częściej zwykłej pary także twoje też sobie z tym poradzą

A ja mam to w nieŁaDnym autq w standardzie (w poprzednim też miałem) i NIGDY tego nie używałem -> jak jest zmrożone lusterko, to są i zmrożone szyby boczne (przynajmniej ja sie akurat nie spotkałem z inną sytuacją), a szyby boczne nie są podgrzewane, więc muszę je i tak wyskrobać, więc jak już je qrna skrobię, to zrobię też ten mały ruch ręką i skrobnę lusterko obok . Co mi z rozmrożonego lusterka, jak mam szybę zamarzniętą. Wg mnie to zbyteczny bajer.
Lepiej zamontujcie sobie podgrzewacze, ale do... siedzeń -> to jest naprawde super w zim(n)ie .

Ale fotorelacja -> super .

Też o tym myślałem żeby to w siedzenia wszyć. Jezu ale to byłby bajer. Tylko przydałby sie jakiś regulator bo nie chce miec oparzonego dupska.

Cytat:
2004-10-29 17:59:40, janisz pisze:
Też o tym myślałem żeby to w siedzenia wszyć. Jezu ale to byłby bajer.

No byłoby to chyba troszkę niebezpieczne...
Może lepiej byłoby zakupić używane fotele z podgrzewaniem. Myślę, że za ca.150,-PLN można coś znaleźć (jak qpowałem siedzonka od CC do Niwki, to znalazłem wtedy bardzo fajne foteliki od Audi z grzaniem 4 liter właśnie w takiej cenie). Trzeba by tylko dopasować toto do Łady.

A grzaneczko pleców i nie tylko w mroźny poranek, kiedy drżąc z zimna wsiadamy do równie zimnego autka jest bardzo przyjemne . Zwłaszcza, że jest to grzanko natychmiastowe .
Podgrzewane siedzonka zimą i klimatyzacja latem, to no cóż... fajne wynalazki.
Fajnie, jakby ktoś toto zainstalował w Ładziance .

grzane fotele? toz to mozna jajka ugotowac

klima - dla mieczakow.

prawdziwy twardziel montuje szesciopak

Cytat:
2004-10-29 22:52:14, adasco pisze:
grzane fotele? toz to mozna jajka ugotowac

Porozmawiamy, jak owieje Cię orzeźwiający zefirek przy -15 st. na dworze, tak że nawet myśli będą zamarzać w locie, a jajka sqrczone do rozmiaru ziarenek piasq będą dzwonić o siebie w rytmie drgań kwarcu .

Cytat:
2004-10-29 22:52:14, adasco pisze:
klima - dla mieczakow.

No w sumie tak... Tylko przypomnę Tobie o tym, jak będziesz stał z Dżuniorem w korku, w środq miasta, a rozedrgane od upału powietrze będzie się wdzierać piekącym strumieniem we wszystkie zakamarki, zaś płynący po ciele pot nie będzie nadążał ze spłukiwaniem warstewki ochronnej z wszechobecnego qrzu .