Witam
Potrzebuję zaślepić EGR w silniku 2AD-ftv 2,2 d4d 2006 r. W którym miejscu włożyć zaślepkę - blaszkę i czy wiecie gdzie np mogę zamówić gotową w necie znalazłem mnóstwo ale nie ma do TOYOTY?
Czy po zaślepieniu komp będzie wyrzucał kod usterkowy?
Zdecydowałem się na to ponieważ, bardzo szybko zasyfia się EGR trzeba go często czyścić - średnio co 3 miesiące, inaczej czarne chmury za samochodem i brak mocy
Wiem, że wpływ na to ma fakt że silnik łyka trochę oleju ok 1 litr na 5 tys km, i wtryski nie pierwszych lotów korekcje 2 szt ok 2
Nie chce do tego wszystkiego dobijać silnika, układu dolotowego dodatkowym syfem.
Znam historię tych silników ( short blocki - branie oleju naprawy w ramach Doibrej woli Toyoty itd). U mnie nie było nic robione, trochę brał oleju, zimą odpalał było ok.
Od pewnego czasu jest coraz gorzej, ciężko odpala nie na wszystkie cylindry, kpoci przy przyspieszaniu na czarno i ten zasyfiający się wiecznie EGR. Podejrzewam że wymiana wtrysków mnie nie ominie, ale chciałbym jeszcze raz zrobić czyszczenie wtrysków no i zaślepić EGR.
A i czy znacie jakiś wypróbowany preparat do czyszczenia układu wtryskowego, tylko nie do wlania do baku tylko podanie do pompy
w obiegu zamkniętym.
Proszę o info osoby które mają taki silnik i w praktyce to sprawdziły i nie czyszczenie tylko zaślepienie.
Dzięki za pomoc i Pozdrawiam Wszystkich.