Cytat:
|
2011-01-29 22:48:35, golon74 pisze:
Po skasowaniu błędu CHECK zapala się po drugim odpaleniu, a błąd jest inny 16... coś związane z pompą wtryskową.A czy mogę odczytać błąd przez zworkę? [ wiadomość edytowana przez: golon74 dnia 2011-01-29 23:17:23 ]
|
|
Raczej zworka nie odczytasz-wazne dokladnie jaki jest kod.Skoro padly wtryski tzn ze jezdzisz na dziadowskim paliwie i niewykluczone ze zaworki SCV tez juz maja dosyc.
Sprawdz czy w paliwie niema smieci-napompuj z filtra do sloika troche paliwa,jezeli cokolwiek w nim plywa to bak do plukania i filtr do wymiany.Potem trzeba wyjac zaworki i pokrecic silnikiem kolo 30 sek aby wyplul smieci z pompy,i w wielu przypadkach juz to pomaga,a w wielu trzeba wymienic zaworki.A w wielu takich jak twoj i to nie pomaga, dopiero jak sie wymieni te pozostale dwa wtryski zaczyna w pelni jezdzic.
Poprostu jak zdycha uklad paliwowy to sa dwie metody naprawy...albo trzeba wyslac pompe i wtryski do sprawdzenia,co jest kosztowne i tez nie zawsze pewne bo niewiadomo kto i jak to sprawdza.Jest tez metoda warsztatowa -metoda eliminacji oparta na uzywkach ktora jest tansza ale nie zawsze mozna dokladnie stwierdzic co dokladnie jest przyczyna zwlaszcza jak wszystko jest zajechane.
Wiec jak sie wymienia wtryski to zawsze 4 szt i potem mozna reszte diagnozowac.
Osobiscie najpierw wymieniam filtr paliwa i zakladam wezyk przezroczysty -to mam wykluczony filtr ,zapowietrzanie sie ukladu i spr czy paliwo czyste,zrzucam tez przelew z listwy aby wykluczyc zawor przelewowy listwy.
Zostaje pompa i wtryski-pod warunkiem ze nic nie plywa w paliwie
Pompe sprawdzam podbijajac testerem cisnienie na kazdej sekcji osobno-na podstawie cisnien potrafie ocenic czy pompa czy zaworki czy wtryski obnizaja cisnienie.
Taka mam metode i jest skuteczna.Oczywiscie gdy w paliwie sa smieci to konczy sie zawsze na plukaniu zbiornika wymianie pompy i wtryskow ,bo wtedy wszystko jest zajechane.dobra stacja benzynowa to podstawa,i niemam tu na mysli szyldu tylko wlasciciela ktory chrzci lub nie i ktory usuwa szlam ze zbiornikow lub nie.