MotoNews.pl
7 Antena radiowa (7980/12) - NT

Antena radiowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Gdzie najlepiej zamocować antenę w 2107

Poprzedni właściciel chyba nie korzystał z radia ???
Przewód antenowy biegnie po lewej stronie wzdłuż progów do
bagażnika.
Czy ktoś z kolegów ma antenę na tylnej stronie podszybia i
ewentualnie jakieś inne propozycje.
Z góry dziękuję.

ja wraz z samarką kupiłem antenę na prawym przednim błotniku i po pierwszym wyjeździe wakacyjnym odpiąłem ją i zamontowłem drugą na dachu, w jego przedniej części. i tam polecam. antena jest nad autem, które potrafi "zasłaniać" nadajnik pogarszać odbiór.
tak samo jest z antenami od CB. żadne błotnikiczy zderzaki: tylko dach.

ja mam na przednim podszybiu po stronie pasazera. nie narzekam na odbior radia.

Ja mam klejoną na przednią szybę od środka (pod lusterkiem). Tak już kupiłem, ale chcę zmienić.

W CC miałem na dachu w przedniej części (jak teraz Góral), ale wymieniłem na inną, bo słabo zbierała (miejsca nie zmieniałem).

Myślę, że dach to standardowe miejsce i chyba najlepsze (aczkolwiek podoba misie pomysł z Astry Classic sedan - tylne błotniki, w jednym radiowa, w drugim telefoniczna). Może kiedyś sobie coś takiego zrobię (tylko szkoda mi blachy).

Najśmieszniejsze miejsce jakie widziałem, to osłona wlotu popwietrza na przedniej masce !!!

my też mamy taką pod lusterko na szybę - nie polecam tego wynalazku

Zdecydowanie na dachu. Dziurę się robi raz i zawsze tam jest antena. Tylko kup cos sprawdzonego.

No właśnie, a sprawdzonego to znaczy CO?
Pozdrawiam Michał.

Ja mam w mojej 2107 wlasnie taka pod lusterkiem i odbiera swietnie,kupilem ja za 15 czy 16 zl.Antenka jest ze wzmacniaczem od razu i klei sie ja do szyby.Ostatnio bylem w gorach i łapalem chyba z 5 stacji slowackich i jedna polska a kolega z corsy(ma antene na dachu )zadnej.Moze to tez od radia zalezy ,ja mam starego sony kasetowca
pozdrawiam ladowiczow

Cytat:
Ja mam w mojej 2107 wlasnie taka pod lusterkiem i odbiera swietnie,kupilem ja za 15 czy 16 zl.Antenka jest ze wzmacniaczem od razu i klei sie ja do szyby

Mam taką samą i moje zdanie o niej - to wielka kicha (no ale to jest moje zdanie).

my też mamy klejoną do szyby i nie odbiera za dobrze
a radio nie najgorsze tzn stary kaseciak Blaupunkta z mocnym tunerem

może egzemplarz nam sie jakiś trefny trafił

AmIGa RuLEz

Cytat:
może egzemplarz nam sie jakiś trefny trafił

To ja chyba też mam pecha - JVC CD - ma jakieś 5 miesięcy.

Cytat:
Ostatnio bylem w gorach i łapalem chyba z 5 stacji slowackich i jedna polska a kolega z corsy(ma antene na dachu )zadnej.Moze to tez od radia zalezy ,ja mam starego sony kasetowca

Ja miałem w CC na dachu, słabo łapała, więc zmieniłem na lepszą. Później zmieniłem również radio (obydwa bez RDS). Na I radiu i antenie zasięg urywał misie jakieś 70km od Wawki, na II radiu i antenie zasięg miałem aż 150km (tylko drobne szumy w lasach).

Moją obecną antenę poprzedni właściciel wychwalał, "a jego koledzy nawet się nie równali z dachowymi".

Ja mam założoną antenę na dachu taką jak fabrycznie była montowana w Poldkach. Antenka była przystosowana na stare pasmo. Ma przycięty bat tak aby przy przeszukiwaniu radio znajdowało jak najwięcej stacji. Trzeba uważać aby nie przesadzić z przycinaniem bo można iść po nowy bat. Antena lepiej działała niż taka sama na nowe pasmo. Bat jest spiralny i proponyję antenę bez wzmacniacza (przy zaniku sygnału nie wprowadza dziwnych szumów). Oczywiście dużo zależy tez jakie kto ma radio.

A ja mam w zderzaku,z prawej strony.Na starym radiu było niebardzo,myslałem ze to wina anteny więc ja wymieniłem na nową w tym samy miejscu.Problem się powtarzał.Przybyło trochę gotówki to radio zmieniłem na Sony z CD,radyjko odbiera elegancko

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Cinek, kup zwykła polską antenę dachową z regulowanym kątem nachylenia. Z bliska wygląda jak sprężyna powleczona koszulką termokurczliwą, długości około 35-40 cm.
Kupuje taką do każdego auta i każdego radia. Efekt jest zawsze ten sam. Super odbiór.
pozdrawiam.

ktos korzysta z takiej antenki:
click
?
arii ty chyba mowiles ze masz cos takiego

mam zlamana na dachu i myslalem zeby ja wypieprzyc (kiepsko sciaga)
dac tą ze wzmacniaczem pod lusterko
a na dach płetwe rekinka

znajomy ma na tylnej szybie w passacie i gra niezle, ale to jest fabryczna. natomiast z takimi "super ze wzmacniaczem na szybe" mam niezbyt dobre doswiadczenia - zawsze mi lepiej gralo na zwyklej dachowce... ja bym zmienil tamta

a ja mam ta elektroniczna na szybe i jest spoko , gra elegancko i niemam problemu na myjni

Pozdrawiam

zbiorczosc anteny w duzej mierze zalerzy od radia u mnie no zbiera tez na zwykłym kablu;] sparky lepiej dac na dach jakaś 30-25cm antenke i bedzie ok