Mam pytanko czy ktoś nie spotkał się z podobnym problemem jak ja, a mianowicie:
Podczas ruszania/ przyspieszania na zimnym silniku auto traci moc, nie reaguje na pedał gazu i wyświetla "check engine''. Czasami wystarczy lekko dodać gazu na b. jałowym (do ok 1500rpm) żeby złapała ten błąd. Objawia się to tylko wtedy gdy auto stoi dłużej jak jeden dzień, szczególnie przy dużej wilgotności i niższych temperaturach.
Żeby dalej jechać wystarczy ją ponownie uruchomić i jest ok. Do następnego razu. Gdy tylko wskazówka od temperatury się ruszy to jest wszystko ok i ani razu mi się to nie powtórzyło na ciepłym silniku.
Toyotka nie kopci, problemów z rozruchem nie ma żadnych (dzisiaj -5 i zapaliła od strzała).
Gdy wyjeżdżam w dłuższą trasę i dopilnuję żeby obroty podczas przyspieszania nie spadły poniżej 2000 to zdąży się rozgrzać i wszystko jest ok i później dopóki znowu temp. silnika nie zrówna się z temp. otoczenia to mam spokój z tym problemem.
Kumpel kilka tygodni temu podłączył ave pod kompa i opis błędu był taki:
Zdjęcie błąd
Na ciepłym silniku parametry mam takie:
Zdjęcie
Może jakieś pomysły co może być tego przyczyną? Jeden z 'mechaników' doradził mi żeby się do tego przyzwyczaić i jeździć ale momentami robi się to niebezpieczne gdy chcę wyjechać z podporządkowanej a tu na środku drogi takie coś, szczególnie gdy nie ja jestem za kierownicą..