Witam serdecznie,
1.Chciałbym zapytać co może być objawem, że tylko na uruchomionym silniku w trakcie PUSZCZENIA sprzęgła słychać delikatny stuk lub bardziej nazwać można to odgłosem przypominającym KLIK – dzieje się to na postoju… a w trakcie jazdy wtedy w szczególności na niskich biegach 1-2 (na filmie nie nagrywałem jak jadę więc zaciągnąłem ręczny i wbiłem wsteczny próbując ruszyć)
-gdy sprzęgło puszczę stosunkowo powoli to nie słychać wtedy nic.
2.Podobny dźwięk aczkolwiek bardziej już przypominający stuk słychać, gdy jadę już autem na wbitym biegu w szczególności, gdy auto znacznie spowalnia w stosunku do biegu a ja dodam wtedy energiczniej gazu.
Poniżej przesyłam film, na którym z początku opisuje pkt 1 a na sam koniec krótko pkt 2
-proszę podgłośnić dźwięk
https://www.youtube.com/watch?v=HKhTUk5_7GQ
*Nie chcę nic sugerować, ale byłem w ASO z tym objawem powiedziano mi początkowo, że jest to LUZ coś mówiąc o sprzęgle, ale że mam się niczym nie przejmować.
*Byłem ponownie w ASO, to powiedzieli mi to samo, że jest to LUZ, ale już nic nie wspominali o sprzęgle wręcz przeciwnie powiedzieli, że jest ono sprawne a ten odgłos pochodzi od skrzyni biegów i żeby pozbyć się odgłosu wystarczy kupić tanie podkładki niestety jednak kosztowne jest wyjęcie samej skrzyni biegów sugerując mi, że również mam się niczym nie przejmować i tak jeździć… dodając na koniec, że są to auta typu suv i mają duża masę i nawet po wymianie części lub montażu odgłos może powrócić bardzo szybko a taki objaw można spotkać w stosunkowo nowych autach z małym przebiegiem.
Moja prośba:
-proszę o zweryfikowanie mojego filmiku i opisu (czy pkt 1 i 2 to jeden i ten sam objaw czy to dwie inne sprawy i czy mam się przejmować)
-proszę również napisać czy ASO mówiło prawdę w tym co opisałem czy chcieli mi sprzedać bajkę… aczkolwiek wydaje mi się, że gdyby coś faktycznie było nie tak to chcieli by przecież zarobić?
Samochód: Rav4 III 2011 2.0 benzyna Valvematic