MotoNews.pl

Regulacja LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jest jakis sposub na regulacje LPG metoda domowa?? nie usmiecha mi sie nabijanie kieszeni kolesiom od montazu instalacji. kilka krotnie probowalem sam ustawic na "sluch" ale nie zdaje to egzaminu. nigdy wczesniej niemialem auta z instalacja tak wiec jestem blady w tych sprawach. moje superowsko Ladne auto lyka mi 11 L gazu na 100 km majac silnik 1300 zdaje mi sie ze to troche duzo. czekam na jakies pomysly. :-?

Skręć trochę na reduktorze i na wężykach! Zobacz czy zacznie mniej palić!

[ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2004-09-26 13:32:36 ]

mi jak gaziarze ustawili to muł byl straszny,wiec sam metoda prób i błędów wyregulowałem tak,żeby auto dobrze jechało.suma sumarum w mieście w 12-13 litrach gazu sie miesciłem,na trasie do 10 schodzilo i dało sie sensownie jeździc autem,tylko ze u mnie było 1500
zalezy tez jak jeździsz,czy spokojnie,czy czesto ostro przyspieszasz

Franc umie ustawiać elpega. U siebie tak nastawił, ze w trasie łyknęła mu 9l/100km. Prowadziłem ja przez moment i jakiegoś strasznego muła nie stwierdziłem, ale zdecydowanie nie da sie tego porównać do benzynki.

A ja uważam,że jeśli mechanik zna się na rzeczy to warto wydać parę groszy. Znam takiego mechanika i po jego regulacji samochód chodzi świetnie!!

Pozdrawiam!

...ja sam regulowałem i spalanie na trasie spada do 8, a maksymalnie wciaga 10/100km ... skrecałem na weżu do momentu w któym przy załadowanym aucie po nagłym dodaniu gazu pojawiał sie objaw taki jak przy źle ustawionym zapłonie, czyli przydech i dopiero wejscie na obroty... od tego miejsca troszeczka otworzyłem i chodzi OK! Bieg jałowy na parwoniku ustraiwałem na koncu tak zeby pasował do ustawienia zaworu na wezu. Silnik tez mam 130.... jak miałem weższe opony (155/70) to spalanie było od 7,5 do 8,5 a tez sam regulowałem....teraz juz tak nie chce....ale podejrzwam ze po 40kkm parownik troche sie zużył już

panowie bryki biorą po dziesięć i więcej gazu a szkoda wam pare groszy na regulacje u mechanika mnie lada 110 bierze po mieście 8l gazu ale filtr powietrza trzeba zmieniać co dziesięc tys km i lepiej dać 20 zł niż kombinować samemu

8 gazu w miescie?to benzyny pewnie 6-6.5,a na trasie spada do 4
opłaciło sie gaz zakładac?
jak nie zobacze,to nie uwierze

...ja reguluje sam poniewaz po ostatnich trzech regulacjach fachowych spalanie wzrosło do 12-13l/100km na trasie!!! a auto było kompletnie mułowate... bałwan dał zbyt bogatą mieszanke!!! jezdziłem do niego 3 razy zeby to poprawił a ten głoąb zamiast skręci to rozkręca bo sobie ubzdurał ze jest auto za slabe i ja mu po prostu za duzo "w dupe daje"!!! jak mu wytłumaczyłem ze auto idzie lepiej z pedałem gazu do połowy wcisnietym niz do dechy to mi zaczal gadac ze zuzycie oleju w granicach 100-200ml na 1000km to bardzo duzo i przyrzady analizujace spaliny moge tego nie uwzgledniac.... a ja mu na to ze jak zakladal instalacje to auto praktycznie nie mialo uszczelniaczy zaworow i palilo litr oleju na 1000km a wyregulował idealnie.... to on powiedzial ze po prsotu łada jest juz stara i sie zuzyla i takie pierdoly....
po prostu w mojej okolicy nie ma dobrago mechanika!!!

jak jest wtrysk,jest komputer do gazu,wtedy trza jechac do gaziarza,zeby pod kompem regulował,bo samemu to sie zbyt duzo nie zdziała
ale przy gaźniku,to olac speców i robic samemu,chyba ze sie ni ma jakiegokolwiek pojęcia o srubkach itp,wtedy rzeczywiscie lepiej nie pchac łap
podregulowac,pojeździc,zobaczyc ile pali,jak przyspisza,jak nie odpowiada,to znów podregulowac i tak będzie najlepiej

nie wiem dlaczego marudzisz,ze ci Ladna duzo gazu wciaga.....ja mam 1500 ,ktora zlopie mi 12-15 litrow BENZYNKI przy normalnej jezdzie bez katowania, zadyszki finansowej juz dawno dostalem......to chyba normalne jest ze autko musi zassac tyle i juz.....Jak mialem Zastave 1100P na gaz, ssala ona rowno dyche w miescie, w trasie 8.....jak zalozylem szerokie laki to zaczela ssac 12,wiec spowrotem wrocilem do poprzedniego ukladu....wiec nie narzekaj gosciu,poza tym z tego co pamietam,moje zabawy z gazem "self" skonczyly sie tak,ze zastavka zaczela zlopac gaziwo w opetanych ilosciach.....[ ok15-18 ]
gaz najlepiej ustawia sie na anal-izatorze spalin
moje autko przynajmniej nigdy nie mialo lipy po takiej regulacji

Po ostatnich wskazaniach mojego "komputera pokładowego"
wyszło,że ŁADna żłopie mi ok. 13,5 l. po mieście.
Muszę ją trochę skręcić. Za jakiś czas jadę na porządną regulację! (taką z analizatorem! :yes

Hello wszystkim. Ja mam gaz od nowości nieregiulowany, i cały czas pali mi 8 a max. 9 litrów gazu. Jestem z tego zadowolony.zrobiłem juz 13 tysiaków na gazie i zadnych problemów, jedynie co to jak wieczorem nie zgasze jej na benzolu (a jest zimna noc, bo w lato cały czas jeździłem na gazie bez benzyny) to trzeba dlugo kręcić na rozruszniku. ale tak jest spoko. nie narzekam

POZDRÓWKA

prosze o sposoby regulacji instalki LPG

Przede wsystkim niech kolega poszuka w wyszukiwarce, po drugie zadajac pytanie przydaloby sie napisac przynajmnie jaka instalacje posiadasz tzn jakiej firmy, oraz jakies szczegoly dodatkowe ktore pomoglyby w udzieleniu odpowiedzi

[edit]
ot i cos sie znalazlo, milej lektury

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-05-16 20:54:25 ]

Nie przejmuj sie spalaniem 11l po miescie moje 2107 z silnikiem 1300 pali tyle samo jak bardziej przykreciłem to była strzasznie mułowata natomiast na trasie spaliła mi 8,2l przy predkosci miedzy 90-110km/h bez jakiegos muła.Wydaje mi sie ze na miescie miej ci nie spali.A przedewszystkim to tankuj na tych lepszych stacjach gazowych bo na tych gorszych potrafi spalic nawet 17l a po zatankowaniu na orlenie potrafi odreki zejsc do 11l

Od momentu kiedy kupiłem samare ciągle po głowie chodził mi pomysł zainstalowania sondy lambda w wydechu. Nie jest to wcale trudne. Mam takie pytanko. Czy przy regulacji gazu kierować się tylko wskazaniami sondy czy są jeszcze jakieś kryteria ?
Czy do odczytu z sondy wystarczy woltomierz (w końcu napięcie na lambdzie zależy od ilości tlenu w spalinach czyli od proporcji paliwa(gazu) i powietrza) ? To są tylko takie moje gdybania.... a może ktoś już takie coś zmajstrował u siebie ?

troche pomocnych programów i opisów do LPG jest tu

mam ptytanko czy spalanie gazu może się zwiekszyć gdy uszczelniacze na zaworach są padnięte?
nie pytam o regulacje tylko czy może wiecej palić przy padnietych zaworach

[ wiadomość edytowana przez: krzycho85 dnia 2005-08-30 09:37:40 ]

Zanim zacznie się regulować gaz trzeba się upewnić czy silnik dobrze pracuje na bęzynie.Jeśli zurzycie gazu jest o 1.5-2l max większe od zurzycia bęzyny to wszystko jest w porządku.Moja samara 1300 w mieście pali 9,6l/100km gazu (100%jazdy miejskiej)poza miastem jest 2l mniej (długa trasa)