| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kruchy_ezg ŁADZIARZ Samara 21093 MPI Zgierz | 2006-09-03 12:35:43 roboty duzo nie jest - musisz odkrecic drazki, przekladnie i ja wyciagnac - u mnie wyszla z lewej strony w jakies 3h bylo po robocie |
Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2006-09-05 00:28:33 Przekładnia trzyma się na 4 nakrętkach na przegrodzie.To proste. Od strony kierowcy luzuje się opaskę ściągającą na wielowypuście. Odkręca się nakrętki końcówek, wyciska je i przekładnia wychodzi w całości razem z końcówkami. Jak sobie ją wyjmiesz to dorób sobie ośmiokątny kluczyk do regulacji luzu bp luz możesz skasować nie wyjmując przekładni później. Samą osłonę zdejmuje się łatwo jak masz przekładnię na stole lub w imadle natomiast na samochodzie nie dasz rady wcisnąć otworów w końcówki przykręcane do przekładni. Udało mi się raz wymienić osłonę bez zdejmowania przekładni ale nie mogłem umieścić jej otworów we właściwym miejscu. Osłona pęka i tak na harmonijce. Jeżeli nie masz luzu na przekładni możesz pójść na skróty. Odkręcić końcówki drążków od przekładni. Odkręcić mocowanie przekładni od prawej strony / pasażera/ zdjąć starą osnonę, wsunąć nową wkręcić drążki, ścisnąć opaskami, przykręcić całość do przegroby i po wymianie. Podejrzewam że zrobienie narzędzia w postaci wygiętego jednego lub dwóch wkrętaków płaskich na końcówkach pomoże wcisnąć otwory w osłonie na wycięcia drążków.Osłona kosztowała mnie 20 zł a jej wymiana z czyszczeniem, regulacją samej przekładni 150 zł. Mam zmierzoną osłonę i wybieram się na giełdę może znajdę coś podobnego. W każdym razie jako osłon przegubów napędowych do Samarki uzywam osłon od Golfa i mam spokój na lata. |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2006-09-05 19:55:36 a taka orginalna oslona przekladni nie wytrzymuje dlugo?? |
Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2006-09-06 17:27:38 mi wytrzymała coś kolo 100 tys. ale to chyba zalezy od gumy zastosowanej do produkcji osłony. |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2006-09-13 13:16:37 a do wymiany tej gumy kanal potrzebny? |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2006-09-13 17:35:08 ok juz zrobione ![]() |