Cytat:
|
2004-01-14 23:03:16, Art126 pisze:
Kirc możesz napisać troche o doładowaniu komprex?
|
|
"Polega ono na wykorzystaniu ciśnienia gazów wylotowych do sprężenia powietrza wtłaczanego do przewodu dolotowego silnika. Doładowarka typu Comprex składa się z wirnika zamontowanego w obudowie z kanałami dolotowymi i wylotowymi. Wirnik napędzany jest przekładnią pasową od wału korbowego i świeże powietrze zasysane do poszczególnych sekcji wirnika sprężane jest przez spaliny(nie mieszając się z nimi) i podawane do cylindrów.
Spaliny natomiast wraz z nadmiarem powietrza wydalane są odpowiednim przewodem do atmosfery. Tego rodzaju rozwiązanie jest sporadycznie stosowane ze względu na stosunkowo dużą masę całego urządzenia, większe wymiary, hałas oraz trudność w uzyskaniu małych ciśnień. W samochodzie osobowym produkowanych seryjnie występuje tylko w kilku modelach japońskiej Mazdy." - www.godula.pl
Cytat:
|
Przejrzałem notatki i z tego wynioka że doładowanie rezonansowe moźe być zarówno na niskich jak i wysokich obrotach(do 5 tys).Dobierając odpowiednio dolot uzyskujemy doładowanie rezonansowe, a np. później wydłużając ten dolot przeuwamy te doładowanie na niższe obrotu.To jest uogólnienie bo następuje do jakiś wartości np. jak skrócimy za bardzo dolot to doładowanie nie będzie wystepować i silnik będzie gorzej chodził na np. wysokich obrotach w tym przypadku niż silnik z troszke dłuższym aczkolwiek również krótkim dolotem.Moje pytanie czemu ta charakterystyka się zmienia?najlepiej tak z fizycznego punktu widzenia? Nie wiem jak wydłużymy rurke to na wolnych będzie wieksze napełnienie a na wysokich za długą powietrze będzie musiało przebyć droge aby trafić do cylindra i zdążyć? .
|
|
doładowanie rezonansowe może być przy każdych obrotach, tyle że dla jednej długości jest to zazwyczaj jeden zakres obrotów..
długość dolotu ma podstawowy wpływ na zakres w którym występuje doładowanie, aczkolwiek nie zawsze jest tak że któryszy dolot poprawia górę, a dłuższy dół..
mam wynik z hamownii 5-litrowego wyczynowego silnika Chevy

który na gaźnikach z 'trąbkami' 100mm osiąga
611KM@7500, a na dolocie 60mm ma
591KM@7250.. nie dość że na dłuższym dolocie moc jest dużo większa, to jeszcze jest wyżej!!. W pozostałym zakresie niskich i średnich obrotów praktycznie różnicy nie ma - wyniki różnią się o 2-3KM, przy czym raz na korzyść 60mm a raz na 100mm