Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-01-28 15:48:05 witam, mam pytanko, za cholere nie chce mi dzialac klakson tzn. wogole to mam przekazniki starego typu, niedawno stara kierownica (od malucha) robila mi zwarcie i rozladowywala mi akku wiec odpialem przy przekazniku kabelki. klakson kiedys dawno dawno dzialal (tzn na oryginalnej fiatowskiej kierownicy) no i teraz zalozylem 3 kierownice i podpialem kabelki zgodnie ze schematem instalcji elektrycznej i kupa nie dzwoni. a wiec teraz mam kilka pytan:
1)ten przekaznik ma jednego fajfusa z jednej strony, dwa z drugiej strony i jednego po srodku(bardzie przesuniety w ta strone dwoch) i teraz tak podpialem kabelek z pradem do tego jednego po jednej stronie (chyba fioletowy) potem niebieski do tego srodkowego i klakson do tego co sa dwa po jednej stronie. oryginalne klaksony (te w nadkolach) nie istnieja jest zalozony klakson w komorze silnika i jego wlasnie podpialem. 2)i teraz rodzi sie kolejne pytanie: czy jak przyloze kabelek od klaskona po prostu do plusa akkumulatora to on powinen trabnac???klakson jest przynitowany do blachy(w komorze silnika) wiec masa jest.bo nie trabi. wiec moze to to. 3)przy kierownicy tzn jak sie ja sciagnie sa dwa styki. czy ich rozmieszczenie jest jakos znormalzowane czy jest taka mozliwosc ze po prostu pierscien w kieorwnicy nie styka sie z nimi??? prosze o pomoc, zagldanijcie do swoich przekaznikow jak bedziecie mieli czas. ![]() dzieki pozdrowionka [ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2004-01-28 15:59:08 ] |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-28 16:51:27 Jak podasz mu plusa prosto z aku to musi trąbic (chyba że jest walnięte coś). Mase zawsze lepiej sprawdzić, u mnie było słabe przejście z (-) aku na mase i nic prawie nie działało. Sprawdź kontrolką czy masa jest na pewno, bo nigdy nie ma 100%, nawet jeśli przynitowane. Nity są chyba alu więc przy łaczeniu ze stalą są lepsze warunki dla tworzenia się korozji... Poza tym ja mam sygnał z Malca i tam jest (+) i (-) osobno wyprowadzone pod kable, może Ty też masz drugiego "fajfusa" przy swoim ![]() |