Zbieżność

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam potrzebuję informacje dla kolegi, a mianowicie jaka powinna byc zbiezność kół przednich w polonezie. Rocznika nie znam ale to ten jeden z najstarszych. Zaodpowiedzi z góry dziękuje.

Cytat:
2004-02-01 14:47:16, Stachu79 pisze:
Witam potrzebuję informacje dla kolegi, a mianowicie jaka powinna byc zbiezność kół przednich w polonezie. Rocznika nie znam ale to ten jeden z najstarszych. Zaodpowiedzi z góry dziękuje.

a ktos wie może jaką wartośc ma zbieżność najlepiej w milimetrach?

Jak mi ustawiali to mechanior stwierdzil ze polonez ma miec od 2 do 4 ale czego to nie wiem

Cytat:
2004-02-01 22:59:20, slavny pisze:
Jak mi ustawiali to mechanior stwierdzil ze polonez ma miec od 2 do 4 ale czego to nie wiem

Milimetrów

Też tak słyszałem że od 2 do 4 ale mogę potwierdzić u kumpla na 100% jak chcesz?

... bardzo bym prosił, poldek źle sie prowadzi, dobrze by było zbieżność mieć dobrze ustawiona aby szukać dalej przyczyny

popierwsze napewno muszą być zbieżne bo napęd tył i tak działają siły podczas jazdy.
a najpierw (przed zbieżnością) sprawdz wyważenie kól i luzy na lozyskach i na drążkach kierowniczych(to można samemu zrobić)
a potem do zbieżności bo i tak nikt ci nie ustawi jeśli będą luzy na drążkach/łożyskach. w polonezie ustawia sie też kąt pochylenia kola...

popierwsze napewno muszą być zbieżne bo napęd tył i tak działają siły podczas jazdy.
a najpierw (przed zbieżnością) sprawdz wyważenie kól i luzy na lozyskach i na drążkach kierowniczych(to można samemu zrobić)
a potem do zbieżności bo i tak nikt ci nie ustawi jeśli będą luzy na drążkach/łożyskach. w polonezie ustawia sie też kąt pochylenia kola...

zbieżność wg. ksiązki w DF'ie ma wynosić 3mm+/- 1mm, myśle że w polonezie też...

odleglosc pomiedzy obreczami kol przednich miezona na wysokosci srodka kola z tylu oraz po przetoczeniu samochodu o pol obrotu kola(dla unikniecia bledu wynikajacego z odksztalcenia obreczy)z przodu kola powinna byc rozna o 2 do 4 mm.odleglosc z tylu kola powinna byc wieksza

wedlog ksiazki Pana Morawskiego

no i to właśnie jest zbieżnośc...

A ja swoją wczoraj straciłem - zbieżność oczywiście

qrde a pamiętasz gdzie?? może jeszcze nikt jej nie wziął i ciągle tam leży moja jak na razie sie trzyma bez zarzutu

chyba mnie rzuciła