[125] mocowanie kółka od pompy wodnej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dosyc glupie pytanie no ale mam nadzieje ze ktos mi pomoże i nie wyśmieje odrazu;P. Otóż chodzi mi o mocowanie kółka od pompy wodnej - tego na ktorym jest pasek klinowy. Czy pod spodem powinny byc jakies podkladki czy tez jakas oryginalna na cala szerokosc pod kółko ?. Bo ukrecilo mi sie i nie zdazylem zobaczyc jak powinno byc oryginalnie . A gdy przykrecam kolkko bezposrednio to ociera i ma problemy a raczej wogole sie nie kreci.

Bede wdzieczny za info !!
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-10-09 22:29:17 ]
[ powód edycji: REGULAMIN ]

może abarot!!

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

jeśli pasek gdzieś ociera to musi być skośnie ustawiony... w tym celu pod kolo daje sie podkladki zeby wyregulowac "kąt" paska.

Marl jaki abarot ??? jasniej....wlasnie mi Wojo tlumaczy co i jak i chyba ustalilismy awarie.....tak mi sie wydaje. ale te podkladki tam dac to jest tragedia..... Przedtem migomagiem przylapalem zeby nie uciekaly , migomag aktualnie w naprawie , dzis probowalem gestym smarem ale tez nie idzie tylko sie nawyzywalem i mi reszta wlosow wypadla z nerwow .

Cytat:
2004-10-09 21:45:11, _Mateo_ pisze:
Marl jaki abarot ??? jasniej (...)

Nie znam tego języka zbytnio ale wydaje mnie się, ze chodzi mu o to samo o czym ja pomyślałem w pierwszej chwili - czy nie założyłeś go przypadkiem odwrotnie .

tez mysle ze jest ono zalozone odwrotnie.

aborot grisza abarot hehe. ja ljubljiu maja maszina. my jadut na eksursje mjenia fiat. a jak jewo niet , na wjełosjepiedzie siewodnia ja byl na ekskursje z mjenia kompanami i pazasta żaranoje kuricoj i krasywyj grod widzieli i mnogo krasywij dziewoszek ruski jazyk choroszo.

Radass, do żartów jest HP .

Soyuz nerushimi respublik svobodnikh,Splotila naveki Velikaya Rus'.Da zdravstuyet sozdanni volei narodov,Yedini moguchi Sovyetski Soyuz

ARARARRRRR

nie nie napewno nie chodzi o to ze jest na odwrot moze moj staż nie jest dlugi ale bez przesady.... nadal zero pomyslow

jezeli masz pompe bez wentylatora ze sprzeglem elektromagnetycznym (kolo mocowane na 3 sruby M8.) to pewnie dales za dlugie sruby (lub zapomniales o podkladkach, na jedno wychodzi) i sruby opieraja sie o korpus pompy

[ wiadomość edytowana przez: kosa131 dnia 2004-10-10 13:34:53 ]

no wlasnieo to mi chodzi czy podkladki maja byc wewnatrz???? pod kolkiem tak aby robic dystans ??? czy tylko sprenzynujace na kolki od strony zewnetrznej?

Cytat:
2004-10-10 13:23:45, _Mateo_ pisze:
no wlasnieo to mi chodzi czy podkladki maja byc wewnatrz???? pod kolkiem tak aby robic dystans ??? czy tylko sprenzynujace na kolki od strony zewnetrznej?

kolo przychodzi na piaste, na to struby z podkladkami sprezystymi. Zadnych podkladek pod kolem pasowym byc nie powinno (a pomysl ze spawaniem ich do piasty wydaje mi sie conajmniej dziwny. Tyle ze sruby musza byc krotkie.

Cytat:
2004-10-10 13:31:41, kosa131 pisze:
kolo przychodzi na piaste, na to struby z podkladkami sprezystymi. Zadnych podkladek pod kolem pasowym byc nie powinno (a pomysl ze spawaniem ich do piasty wydaje mi sie conajmniej dziwny. Tyle ze sruby musza byc krotkie.

EDIT:

jak masz jakas regenerowana pompe to mozesz miec piaste osadzona w niewlasciwej odleglosci od korpusu i nawet wlasciwe kolo pasowe bedzie ocierac. A kol pasowych do DOHC byly co najmniej 3 rodzaje, kazde o innej srednicy i innym odsadzeniu

nie spawalem podkladek do pompy tylko do tego kolka od wew strony lapalem lekko zeby mi nie spadaly jak je osadzalem na pompie...wtedy byl dystans i bylo ok - jutro jade na szrot i wykrece sobie oryginalne i zobacze jak ma byc. - a pomp mam z 5 w prezentach podostawalem . wiec moze wymienie też. Dzieki wam za pomoc !! .

Bandit uber alles !! :]

łapanie tych podkładek migomatem jest naprawdę bardzo dziwne.. przecierz zmieni ci się waga tego koa i w czasie obrotów(bardzo szybkich przecierz) to koło bedzie mocno biło..
tydzień dwa i pompa zacznie cieknąc bo się łozysko/uszczelka rozszczelni przeciez..
naprawdę ludzie mają dziwne pomysły...