Spadek mocy silnika [SAMARA]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Od jakiegos czasu odczuwam calkiem spory spadek mocy silnika. Stracil zrywnosc , jest przymulony , dluuzej trzeba go rozpedzac ... A wiec pytanie do was .. czym to moze byc spowodowane , co i jak mozna poprawic-naprawic zeby bylo lepiej . Silnik ma przejechale 120 tys km wiec raczej niejest dojechany za mocno jescze .. ale wszystko sie moze zdazyc..
Na gazie jest tragicznie ale pojade podregulowac , na bezynie jest lepiej ale tez źle....
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Koz3r dnia 2006-04-26 19:18:09 ]

ja mam tak ze na benzynie jest ok a na gazie jest przymulony, nie wiem moze regulacja?

witam ja tez mialem taki problem ze moja samarkamiala mula na gazie zmienilem swiece,przewody,filtr gazu i powietrza a potem podregulowalem ja mozna jeszcze oczyscic parownik ewentualnie wymienic membrany bo one maja duze znaczenie.pozdo

no to jezeli na benie jest ok a na gazie nie to regulacja ale na benie umnie tez jest zle .. lepeij niz gaz ale jest zle.. ostatnio jak jechalem poza miasto z 3 osobami na pace to po pierwszej górce sie przerazilem .. Nawet sobie odme wyczyscilem - tyle szlamu tam sie nazbieralo ze o boze .. ale niewiele to dało ... boje sie zeby nie byly to tloki , pierscienie .. bo raczej niemam tyle kasy zeby se remoncik silnika za tysiaczka fundnac bo mi sie to juz nie kalkuluje ...

A co do gazu to instalacja jest z jesieni tamtego roku .. swiece zmienialem ze 2 miesiace temu , wiec co do gazu to jakas tam regulacja chyba tylko sie nalezy w tej chwili , ale na benzynie duzo lepiej niejest

[ wiadomość edytowana przez: Koz3r dnia 2006-04-26 19:44:13 ]

no to zeczywiscie cos sie konczy byc moze pierscienie
to bylo by jeszcze pol biedy

A wlasnie .. co do pierscieni... jak to wyglonda .. niemam wogle o tym pojecia .. ile to kosztuje itd. ?

szczeze mowiac to nie bardzo dokladnie wiem nie robilem jeszcze tego u siebie ale wydaje mi sie ze nie powinno byc tak zle.ja ostatni wlozylem w swoja 1200zl na aluski+gumy,zawieszenie i kompletne hamulce i tez sie zastanawialem czy warto jeszcze ladowac kase ale teraz moja lajdaczka smiga jak durna i warto bylo.pozdro

a co do filterku gazu czy to moze miec wplyw na moc podczas jazdy jak jest dlugo niewymieniany??

Cytat:
2006-04-27 17:24:20, Weider pisze:
a co do filterku gazu czy to moze miec wplyw na moc podczas jazdy jak jest dlugo niewymieniany??

Zdecydowanie tak ...i przy okazji wymiany warto spuscic osad z reduktora..

Filterek od gazu i ten czarny syf z parownika

...w filterku zbieraja sie takie jakby opilki Pozdro

wymiana filterka kosztuje 25 a nie wiecie ile mniej wiecej czyszczenie parownika?

witam u mnie czyszczenie calego ukladu gazowego tj.parownika,wymiana filterka gazu,przedmuchanie wszystkich przewodow i na koniec regulacja pod komputerem kosztuje 110zl ale warto robilem to kiedys i odrazu inne auto.tyle tylko trzeba znalesc dobrego fachowca zeby nie odstawil maniany.pozdro

a co do kwestii samego silnika? to co jeszcze go zamulac moze?

koz3r a moze hamulce ci trzymaja??

no bez przesady hamulce sa ok silnik stracil mocy sporo i niewiem co jest.. dla tego chcialbym cos z was wydusic jakis informacji zanim pojade gdzies na warsztat

Pozdrawiam

Cytat:
2006-04-28 12:35:05, Koz3r pisze:
a co do kwestii samego silnika? to co jeszcze go zamulac moze?

paliwo paliwo na niektórych stacjach paliwo jest ,,przechszczone'' statnio tankowałem mondeo i myślałem że silnik padł był taki zamulony że niechciał jechać więcej niz 80

hm wiecej sugestii ??

chyba raczej nie najlepiej jakbys sobie sprawdzil kompresje i bedzie wiadomo,

Sprawź ewentualnie zawory czy nie są podparte. jezeli jest to na gazie i na benie. Jeżeli to nie pomoże to tylko sprawdzenie ciśnienia i wymiana świec i kabli może coś pomoże