MotoNews.pl
7 Taryfikator mandatów (4273/27) - NT

Taryfikator mandatów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Za Gazeta.pl - od 18 października obowiązuje nowy taryfikator mandatów.

Taryfikator mandatów - opis
Taryfikator mandatów - tabela

warto się z nim zapoznać, i nie być zdziwionym przy najbliższej kontroli

Taryfikator OD-DO czyli od humoru pana polucjanta lub panującej pogody w czasie patrolu,i gdzie oni będą chować te łapówy

Taka "dowolność mnie osobiście się nie podoba, bo to jest bardzo korupcjonogenne. Jednak z punktu widzenia kierowcy miło jest usłyszeć, że istnieje możliwość negocjacji. Jednak ja uważam, że powinien być sztywny taryfikator mandatów, lub dopuszczone ewentualne małe odchylenia np plus minus 20% po uwzględnienu faktycznego zagrożenia. Jednak co mnie interesuje że stara babcia idzie w nocy przez ruchliwą ( w dzień )drogę. Uważam, że stwarza tak samo duże zagrożenie w nocy jak i w dzień, bo jej po prostu nie widać bo ma stary ciemny płaszczyk. A w ogóle to co ona robi w nocy na drodze??? Może należałoby podciądnąc to pod inny paragraf

Poza tym stary, sztywny taryfikator ucinał wszelkie ( często bezsensowne, a odciągające od właściwej pracy ) dyskusje z policjantem. "Za to tyle, a za to tyle i ja tego muszę się trzymać, jeśli się Pan nie zgadza to sprawa trafi do sądu grodzkiego" - i tak było jasno i konkretnie. A tak każdy będzie biadolił, jaki to on biedny i czego nie ma w życiu, że miał ciężkie dzieciństwo, a policja zamiast łapać następnego pirata będzie "negocjować" z już złapanym wysokość mandatu.
Rodem ze znanego programu satyryczno-muzycznego JESTEM NA NIE!

Szkoda tylko ze niewszystkich stac na placenie tak wysokich mandatow. Przeciez w niektorych przypadkach wysokosc mandatu moze przekroczyc miesieczny zarobek. Ciekawy jestem czy ktos o tym pomyslal przy ustalaniu tych stawek.
Pozdrawiam

No właśnie chyba one po to są takie wysokie, żeby dały do myślenia i zapobiegały popełnianiu wykroczeń i nie było sytuacji, że >>dzieci chwasty<< śmigają golfami bez rozmysłu a w razie czego to "tatuś zapłaci", tak mi się wydaje. Jestem za wysokimi stawkami.

Nie wszyscy maja duzo kasy a popelnic blad to ludzka rzecz.

Nasz rząd znów o nas zadbał Oto zestawienie: zwalnianie kroku podczas przechodzenia przez jezdnię i ozdabianie tablic rejestracyjnych - 100zł, palenie papierosa lub jedzenie w czasie jazdy przez kierowcę - 60zł, wyrzucenie peta na ulicę 200zł. Miłe, no nie?

Zaraz ale kodeks chyba nie zabrania jedzenia w czasie jazdy w osobowych z tego co pamietam..?

hmmm, co znaczy ozdabiuanie tablic...
zakaz palenia w moim własnym samochodzie... to jest ograniczenie moich swobód obywatelskich...

ale palanty!!! obecnie nie palę od 11 miesięcy, ale pamiętam, jak byłem wqr...ny, gdy nie miałem co zapalić, a i kasiorki nie było. to jest większy problem niż trzymanie fajki w czasie jazdy. dla palacza to rzecz tak naturalna jak zmiana biegów...
btw. ciekawe kiedy nakażą jazdę tylko autami z automatyczną skrzynią...??!! bo przecież ciągłe majtanie lewarkiem też rozprasza...

o kurcze. Jesc nie musze ale palic uwielbiam. Nic tylko sie pochlastac.

jesli to jest prawda to ja zakładam czarna folje na szyby i pochłaniacz dymu moze jakos to bedzie hahha

No i włączanie kierunkowskazów też absorbuje uwagę. Były np. Peugeoty, króre miały dźwignię do ich włączania po prawej stronie kierownicy. Całkowity kociokwik. A pamiętacie jak włączało się kierunkowskazy w Jelczu Karosie?

ja już wiem, czemu w nowych "francuzach" wszystko włącza się automatycznie... wycieraczki, awaryjne itp...

Ludzie, a co to??? Może dłubanie w nosie też będzie zabronione, a może podrapanie się po głowie, a może oddychanie???
Co za absurd. Głupota do kwadratu.
Mam pytanko? Czy to jest aby pewne???

Ale chyba nie zabronili kłaść prawej dłoni na kolanie uroczej pasażerki siedzącej obok?

POWIEM KRÓTKO : MAM NADZIEJE ŻE TO ŻART

Niestety nie jest to żart, lecz nowe rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych.

To niech jeszcze przyjdą do mojego domu i mi żonę przesuną, bo śpię na kancie

Eh "chory kraj". Czy ten rząd nie ma większych problemów w naszym kraju do rozwiązania. A czy przypadkiem nie mieszał w tym paluszków mój ulubiony minister Mr. POL, ten to ma naprawdę rewelacyjne pomysły ostatnio.

znając życie to te przepisy napewno wejdą w życie tak jak kiedyś obowiązek montowania zestawów głośnomówiących do samochodów

Rozgonić tych towarzyszy na 4 strony świata !!!