MotoNews.pl
10 Renault przejmuje kontrolę nad rosyjską Ładą (269390/12) - NT

Renault przejmuje kontrolę nad rosyjską Ładą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Rełada

Co to oznacza: "zachowamy blokującą mniejszość" ? Rosjanie będą wetować wszystkie decyzje nie po swojej myśli czy co ?

Generalnie nie spodziewałbym się znaczącej zmiany w polityce firmy przez najbliższe kilka lat.

Cytat:
2012-12-15 07:12:10, emde pisze:
Co to oznacza: "zachowamy blokującą mniejszość" ? Rosjanie będą wetować wszystkie decyzje nie po swojej myśli czy co ?

to znaczy, że nie dadzą żabojadom i skośnookim sobie w kaszę pluć

Ciekawe czy w pakiecie kolejny ruski wsiądzie do F1 czy obecny wyleci.

no tak, na pewno pakiet jest wiązany

a co do poprawy jakości, nie od razu , ale za kilak lat łady będą coraz lepiej złożone.
Już teraz jest znaczna poprawa w odniesieniu do modeli 10-12 i 13-15

Dziś kupiłem nive z 2002r. Prawie wszystko ulamane i urwane. Drzwi nie można zamknąć, tak samo maskę i bagażnik. Siedzenia polamane, plastiki też, ale mosty, silnik, skrzynia w super stanie, blacha rowniez niezla. Tez posiadam nive z 99r, a tutaj inaczej. Plastiki są całe, fotele również, wszystko się zamyka, jednym słowem, ok. Czyli to bardziej zależy od użytkownika, w jakim stanie będzie samochód. Co ciekawe, Niva z 2002r jest z Niemiec. Czyli w sumie tak do końca nie wiadomo jak z ta jakością.

Ja wiem jedno - 2107 z końcówki lat 80-tych a 2107 chociażby z 1996 roku to jest przepaść w jakości wykonania, oczywiście na korzyść starszej. I każdy, który miał auta z podobnych roczników na pewno potwierdzi moje słowa.

To prawda, po rozpadzie ZSRR poszła samowolka w większości gałęzi przemysłu.

Porządek zaczęli wprowadzać już w XXI wieku i ostatnie kilka dobrych lat jakość idzie do góry.

Cytat:
2012-12-16 22:30:49, emde pisze:
Ja wiem jedno - 2107 z końcówki lat 80-tych a 2107 chociażby z 1996 roku to jest przepaść w jakości wykonania, oczywiście na korzyść starszej. I każdy, który miał auta z podobnych roczników na pewno potwierdzi moje słowa.

Cytat:
2012-12-15 19:18:43, bartixr pisze:
a co do poprawy jakości, nie od razu , ale za kilak lat łady będą coraz lepiej złożone. Już teraz jest znaczna poprawa w odniesieniu do modeli 10-12 i 13-15

widziałem kiedyś filmik na VAZ TV gdzie chwalili się, że dzięki systemom kontroli jakości wprowadzonym przez renault liczba reklamacji priory spadła o 80%

Czy ktoś potwierdzi? Łada już nie jest rosyjska.

Ja w to nie wierzę. Czytałem kiedyś, że owszem sprzedają udziały, ale w taki sposób, żeby móc kontrolować. Jak skode kupili Niemcy, to źle się stało? W tym przypadku moe być to samo. Zresztą, dwa dni temu czytałem artykuł, że autovaz w tym roku zaczyna produkować nowy model łady, priora II, tak samo i Kalina 2. Więc, ten artykuł, to jakaś prowokacja.

Łada zawsze będzie rosyjska.. ale o co chodzi pisze poniżej.

Dziennikarze zawsze popierniczą nagłówki, żeby wyglądało bardziej prowokacyjnie.

Kilak dni temu pakiet większościowy akcji należał do skarbu państwa, a teraz większość o kilka procent ma Renaulta.
W zasadzie wyjdzie tylko na dobre dla fabryki, gdyż teraz teoretycznie łatwiej będzie o wszelkie ewolucyjne zmiany, reformy .. czyli otrzymamy jeszcze lepsze produkt.

ps. Łada pozostaje najlepiej sprzedajacym się autem w Rosji i na tle zachodnich marek wygląda platynowo. Więc statystyki o spadkach itd moża o kant dupy potłuc.

[ wiadomość edytowana przez: bartixr dnia 2014-06-29 22:09:23 ]

Teraz też dowiedziałem się o tym, ze AutoVaz bardzo mocno współpracuje z Porsche. Silnik w Grancie również dopracowała firma porsche.