Kontrolka hamulca - camry 91

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanko dotyczace zapalania sie kontrolki hamulca.
Po dluzszym postaju auta (noc) gdy odpalam silnik i ruszam zapala mi sie kontrolka hamulca, plynu nie ubywa, klocki zmienialem w lutym, sprawdzalem je tydzien temu sa ok. Podejrzenie pada na plyn , jak juz mowilem po postoju kontriolka pali sie po krotkiej jezdzie (10 km) przygasa i zapala sie podczas hamowania, ale jak jade kawal dalej (np do pracy ok 80 km) to czestotliwosc zapalania kontrolki malej, i zalezy od sily hamowania. Czy jest to mozliwe ze plyn nagrzewa sie i ma lepsze parametry. Na zbiorniczku pisze DOT III , plyn jest zielony wiec przypuszczam ze to nasz R3 - ja jezdze nim rok i nie wymienialem plynu. Auto ma ABS ale kontrolka nie sygnalizuje awarii zreszta dziala bo sprawdzalem, hamowanie OK.
Czy ktos mial takie przypadki i czy wymiana plynu pomogla, nic innego do łba mi nie przychodzi.
Czekam na sugestie.
Pozdro Piotrek

czy ta kontrolka reaguje tylko na poziom płynu w zbiorniczku? Tzn jesli odkręcisz zakrętkę zbirniczka , to w niej powinien być pływak. Po włączeniu zapłonu popatrz może co się dzieje z lampka jeśli ten pływak przesuwasz ręcznie do górnego położenia lub dolnego. Może to coś da aby zlokalizować problem?

może nie kontaktuje wyłącznik ręcznego, to chyba ta sama kontrolka. mój wyłącznik miał zaśniedziałe styki i było to samo. psiknąłem kontakt-sprayem i pomogło

Dziekicsprawdze, ale przypuszczam że to nie styk od recznego, to sie dzieje kiedy ruszam potem ustaje i swieci podczas hamowania, im dluzej jade tym zadziej swieci, i tak jadac do roboty (wrocek) naciskajac pedal hmula dosc mocno kontrolka nie zapala sie a rano pod domkiem lub kawalek za walbrzychem lzejsze nacisniecie hebla powoduje zapalenie kontrolki. Wyciekow brak poziom plynu const.
Powiedzcie co lejecie ja wymienie plyn bo auto mam od roku i nie wymienialem chyba jest przylany R3. Co wlać mam ABS wiec plyn klasy DOT 3 jak podaje producent na korku ze zbiorniczkiem.

Pozdro

to chyba najlepiej wymienić płyn, najóźniej raz na dwa lata