Carina E dziwne zgrzyty???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich po dość długiej przerwie
i od razu mam dwa pytania może mi pomorzecie bo moi "rodzimi" mechanicy nie potrafią.
Od razu uprzedzam że przejrzałem już forum i takich usterek jak chcę opisać nie spotkałem
Dobra bo za długo będzie:
1. Mam dziwny zgrzyt wydobywający się z okolic przedniego lewego koła, a najdziwniejsze jest to że on powtarza się tylko i wyłącznie w momencie ruszania i co najdziwniejsze tylko wtedy gdy zapale silnik i ruszam kiedy jadę i np zatrzymam się i ponownie ruszam bez wyłącznia silnika tego nie ma - dziwne acha i nieważne czy silnik zimny czy rozgrzany zawsze to samo po wyłączeniu i ponownym odpaleniu samochodu dodam że właśnie wymieniłem całe sprzęgło więc to nie to może coś ze skrzynią ????????
2. Co zrobić z elektrycznymi szybami żeby szybciej "chodziły" bo u mnie otwierają się i zamykają bardzo bardzo powolutku

Z góry dzięki za podpowiedzi

Odp.2 Zacznij od sciagniecia tapicerki i dokładnym wyczyszczeniu i nasmarowaniu prowadnic i wszelikich elementów pracujacych przy podnoszeniu szyby.
Odp. 1. Musisz dokładniej sprecyzować ten objaw to cos pomyslimy, np od kiedy to sie stało, czy nagle, powoli, czy sie nasila, czy było auto uderzone itp itd...

Jeszcze możesz poluzować mocowanie szyby by znalazła ona najdogodniejsze miejsce między szynami.

U mnie też występuje czasem taki zgrzyt wedle lewego koła. Szczególnie na zimno i przy mocnym ruszeniu. Również coś się tłucze z lewej strony przy mocnym dociśnięciu na jedynce i dwójce, ale tylko przy lewoskręcie Obstawiam poduszkę silnika, bo jest jakaś taka nie bardzo Przegub klekotałby równo w prawo i w lewo.
Pozdro.

odp 2. coprawda to nie toyka ale w T4 miałem podobnie i poszła końcówka do wymiany

ta końcówka to prawdopodobne ale wtedy tez by na nierównosciach bez skręcania tłukło

PRZEPRASZAM ALE JAKA KOŃCÓWKA????????

Cytat:
2004-06-19 23:27:27, qlkaprzem pisze:
PRZEPRASZAM ALE JAKA KOŃCÓWKA????????

Końcówka tłumika chyba A na serio, sprawdz jeszcze czy ten zgrzyt będzie wtedy gdy nie gasząc silnika zatrzymasz sie...wsteczny..i znów ruszasz. A jest to wyczuwalne gdzies np na kierownicy, podłodze? czy tylko słyszalne?

Cytat:
Końcówka tłumika chyba A na serio, sprawdz jeszcze czy ten zgrzyt będzie wtedy gdy nie gasząc silnika zatrzymasz sie...wsteczny..i znów ruszasz. A jest to wyczuwalne gdzies np na kierownicy, podłodze? czy tylko słyszalne?

Sprawdzałem dźwięk jest tylko słyszalny żadnych innych efektów nie ma ruszałem również do przodu i do tyłu i nie ma zgrzytu chyba że zgasze silnik to wraca ale tylko raz i tak za każdym razem

Cytat:
2004-06-21 19:33:56, qlkaprzem pisze:
Cytat:

Sprawdzałem dźwięk jest tylko słyszalny żadnych innych efektów nie ma ruszałem również do przodu i do tyłu i nie ma zgrzytu chyba że zgasze silnik to wraca ale tylko raz i tak za każdym razem

A moze to coś od rozrusznika...?

ostatnio rozmawiałem z kolegą który też ma Toyote Carine i on nigdy nie miał takiego problemu ale też mi podpowiadał że to może być rozrusznik tylko jakim cudem ??

Witam ... co do tego zgrzytania w lewym kole ... hm mialem cos takiego w carince ... bedac w toyocie - serwis sprytny mechanik stwierdzil po jezdzie ze to NAPEWNO wina deczko zardzewialego krzyzaka ... hm jakos nie chcialo mi sie w to wierzyc bo nie tak odczuwa sie zardzewialy krzyzak ... (ba pomylil sie ... po paru kilometrach zaczelo coraz bardziej zgrzytac ... ) wiec pojechalem do znajomego mechanika a on po przejechaniu sie stwierdzil ze to jest PRZEGUB (ó) wiec polecam sprawdzic wlasnie to ... po za tym nie mam problemow zadnych z carinka (no troche oleju juz bierze .. ale co sie dziwic ma juz ponad 250 tys km przejechanych .. mam ja od nowosci ) .... Pozdrawiam.