Stuki tuż przy kole kierownicy. Co to może być?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.

Małe pytanko. Jak sobie siedzę w samochodzie i złapię za kierownicę z góry i z dołu i popchnę ją raz w górę, raz w dół to słychać głuche pukanie.
Dochodzi ono gdzieś blisko koła kierownicy. nie jest to związane z dalszą częścią kolumny. Nawet ta "kulka", która umożliwia zmianę pochylenia koła kierownicy jest OK.

Mam wrażenie jakby kierownica była niedokręcona, ale to mało prawdopodobne, bo stuki są tylko góra, dół.

Po zdemontowaniu osłon kolumny nic się wyczuć nie da bo to jest gdzieś przy samym kole kierownicy.

Rozebrał bym sobie kierownicę, ale się boję o poduszkę. Może już ktoś demontował kierownicę z poduchą?

Jeśli macie jakieś pomysły to walcie śmiało.
Pukanie nie jest chyba groźne, ale mnie denerwuje BARDZO.

Pozdrawiam.

Swego czasu miałem lekki stukanie, z tym że podczas obrotów kierownicą ( a raczej podczas zmiany kierunku obrotu ) nie sprawdzałem czy góra dół też stuka
Ale powodem było właśnie niedokręcenie kierownicy na wieloklinie, pół obrotu nakrętki załatwiło sprawę
Co do poduchy to trzyma się na dwóch śrubach z tyłu kierownicy, odkręcenie nie nastręcza problemów.

BARDZO WAŻNE!!
- przed 'zabawą' z poduchą odłącz akumulator !!
- nie zapalaj auta bez poduchy, komp zarejestruje błąd (skasujesz go tylko skanerem np. w ASO za 60 PLN)

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz dnia 2004-07-09 11:09:14 ]