Ubezpieczenie (Hestia)

« Poprzedni | Nastpny »
Moja zona odwiedzila dzis dealera w celu wykupienia pakietu ubezpieczenia (OC, AC, NW) na kolejny rok (poprzedni w PZU). Pani Agent zaproponowala ubezpieczenie w Hestii (nowa umowa z Toyota; nie zalatwiaja jeszcze napraw bezgotowkowo, ale to sie pewnie zmieni; ok 600 zl mniej niz w PZU, bez uwzglednienia amortyzacji czesci i pare jeszcze innych).
I w zwiazku z tym chcialem zapytac tych z Was, ktorzy ubezpieczaja Toyotke w Hestii i, niestety, musieli usuwac szkody, czy w razie czego nie robia problemow, wyplacaja odszkodowanie i czy mozecie ich z czystym sumieniem polecic.

Poza tym w pisemku otrzymanym kilka tygodni temu od PZU jest wzmianka, jako by wlascicielo Dieseli przyslugiwala 5% znizka. Pani w Toyocie stwierdzila jednak, ze kupujac u nich pakiet juz dostajemy znizke i wtedy ta za Dieselka sie nie liczy. A gdzie lezy prawda?

Ciekawe...
Ja w maju przedluzalem swoja polise w Hestii (Toyota Wlochy) i powiedziano mi wtedy jasno, ze maja pdpisana umowe o bezgotowkowym rozliczaniu szkod przy naprawach. Moze wiec nie jest to kwestia ogolna TMP (choc tak wskazuje logika) lecz jednostkowa - kazdy dealer podpisuje ja oddzielnie...?
Poprzednio mialem Peugeota, ktorego tez mialem ubezpieczonego w Hestii i nie moge narzekac na rozliczanie szkod (robilem to niestety dwukrotnie). Co prawda raz rzeczoznawca jechal ponad tydzien do mojego samochodui, no ale co do finansow wszystko bylo OK - absolutnie sie tym nie zajmowalem.
No, moze poza tym, ze musialem pojechac do ich siedziby po pieniadze za zholowanie. Ale, jak mowie, wtedy wszystko bylo OK.

To jak widz PZU jest najdrosze i najgorsze. Tyle miaem z nimi przepraw o wypat marnych 3tys, e gowa boli. I sprawa si jeszcze nie zakoczya...

Ja jestem ubezpieczona w Hestii. Miaam ju jedn szkod, teraz ma drug i to cakowit. Towarzystwo jest wedug mnie wiarygodne, nie syszaam o adnych problemach z nimi.
I oczywicie e mona w Hestii rozlicza bezgotwkowo! To teraz ju przecie standard.
Likwidatorzy byli u mnie po 2-3 dniach od zgoszenia szkody. Zawsze jednak potrzebne byy dodatkowe ogldziny, co przeduao zaatwienie naprawy. Poza tym wszystkie sprawy klientw indywidualnych wdruj do Centrali w Sopocie, ale to ju problem warsztatu, w ktrym naprawiasz, bo to on czeka na wypat.

Cytat:
2004-07-28 15:12:32, Yaga pisze:
Poza tym wszystkie sprawy klientw indywidualnych wdruj do Centrali w Sopocie, ale to ju problem warsztatu, w ktrym naprawiasz, bo to on czeka na wypat.

Czasem i Twj, w Wawie niektre warsztaty nie wydadz Ci auta po naprawie, dopki centrala z Sopotu nie przeleje im pieniedzy na konto

Mj diler ubezpieczeniowy odradzi mi Hesti z tego wanie wzgldu. Zaproponowa Allianz, rnica w cenie ubezpieczenia wysza ok 30 z.

Sielan, chyba musisz najpierw wypowiedzie umow OC w PZU. Tak mi si wydaje. W przeciwnym razie bdziesz musia im za kontynuacj OC paci, a w razie czego (odpuka !) tylko jedno odszkodowanie wypac.
Nasz broker (subowy) pozytywnie wypowiada si o Hestii, e nie droga a rzetelna. Osobicie nie mam dowiadczenia, za to z PZU mam kiepskie.

A czy wiecie, e na podstawie Kodeksu Cywilnego macie prawo da zwrotu skadek od ubezpieczyciela w miar jak samochd traci na wartoci ? Wane przy nowym samochodzie ubezpieczanym jeszcze przed wyjazdem z salonu. Przecie on zaraz po wyjedzie ju traci na wartoci i w razie utraty odszkodowanie bdzie ju obnione.

Cytat:
2004-07-28 15:12:32, Yaga pisze:
Ja jestem ubezpieczona w Hestii. Miaam ju jedn szkod, teraz ma drug i to cakowit. Towarzystwo jest wedug mnie wiarygodne, nie syszaam o adnych problemach z nimi.

Dzieki za odpowiedzi. Chyba sie zdecyduje.

Cytat:
I oczywicie e mona w Hestii rozlicza bezgotwkowo! To teraz ju przecie standard.

Pani "Tyotowy Agent Ubezp." byla innego zdania. Rozmawialem z nia dzis. Przy okazjipowiedziala mi, ze z Hestia umowe podpisala TMP, wiec chyba nie kazdy dealer z osobna.

Cytat:
Sielan, chyba musisz najpierw wypowiedzie umow OC w PZU. Tak mi si wydaje.

A to mnie zazylas.

Jeszcze raz dzieki! Macie u mnie piwo/cole (jak sie w koncu spotkamy)

Cytat:

A czy wiecie, e na podstawie Kodeksu Cywilnego macie prawo da zwrotu skadek od ubezpieczyciela w miar jak samochd traci na wartoci ? Wane przy nowym samochodzie ubezpieczanym jeszcze przed wyjazdem z salonu. Przecie on zaraz po wyjedzie ju traci na wartoci i w razie utraty odszkodowanie bdzie ju obnione.
Cytat:

Dzisiaj w wiekszosci polis przy nowych samochodach ubezpieczyciela obowiazuje prze co najmniej pol roku cena fakturowa, a nie wdlg. Eurotaxu.

Cytat:

Dzisiaj w wiekszosci polis przy nowych samochodach ubezpieczyciela obowiazuje prze co najmniej pol roku cena fakturowa, a nie wdlg. Eurotaxu.
PS.Zaraz zobaczymy, czy teraz juz sie naumialem uzywac cytatow.
Jesli tak prosze, o usuniecie mojej poprzedniej kalekiej proby...

Cytat:
2004-07-28 16:39:50, Jackal pisze:
Czasem i Twj, w Wawie niektre warsztaty nie wydadz Ci auta po naprawie, dopki centrala z Sopotu nie przeleje im pieniedzy na konto

Mj diler ubezpieczeniowy odradzi mi Hesti z tego wanie wzgldu. Zaproponowa Allianz, rnica w cenie ubezpieczenia wysza ok 30 z.

wybacz ale wyglda na to, e twj dealer ubezpieczeniowy po prostu ma wikszy procent od Allianz albo jest niedoinformowany

w sopocie dziaa centralna infolinia, przez ktr zaatwiasz wszystkie sprawy, natomiast temat prowadzi lokalny inspektorat z miejsca zamieszkania

mam 2 samochody ubezpieczone w hestii w jedynym z nich likwidowaem szkod z AC na sum ok. 20k pln. rzeczoznawca przyjecha na 2 dzie po zgoszeniu szkody a auto odebraem dokadnie po 3 tygodniach od postawienia go w warsztacie, 7 dni zajeo rozwaanie przez H decyzji: szkoda cakowita czy naprawa, normalnie idzie to szybciej, po odebraniu samochodu byem w H na ogldzinach czy samochd zosta naprawiony na nowych czsciach

Kto pisa (nie wiem kto) nie wiem skd jest informacja o niemoznoci napraw bezgotwkowych? - z tym nie ma adnego problemu chyba, e dany warsztat nie ma autoryzacji na takie naprawy

Ja Hesti zdecydowanie polecam - radz wzi ten pakiet negocjowany przez TMP

Wnie na Hestii naci si Rafath, ale o tym gdzie indziej.

Cytat:
2004-07-30 17:03:19, Jackal pisze:

czyli gdzie?

Cytat:
2004-07-30 17:26:19, Bigman pisze:
Cytat:
2004-07-30 17:03:19, Jackal pisze:

czyli gdzie?

zapewne na swoim forum TKP

Cytat:
2004-07-29 08:15:55, Bartek72 pisze:

Sprawdziam. Wg mojej polisy w Allianz obowizuje tylko 3 miesice Czas pisa do nich

Cytat:
2004-07-30 20:59:35, Tojotka pisze:
zapewne na swoim forum TKP

Dokadnie.

« Poprzedni | Nastpny »