Kontrolka z silnikiem w tle...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaczęła zapalać mi się kontrolka silnika, nie świeci się jednak non stop. Po jakimś czasie gaśnie.

Dodatkowo mniej więcej w tym samym czasie zaczęło się dziać podobnie z kontrolką poziomu oleju (ta żółta). Poziom oleju wydaje się być ok (silnik rozgrzany - mniej więcej na 2/3 odległości od min do max). Mechanik stwierdził, że walnięty jest czujnik poziomu tegoż oleju i trzeba go przy wymianie oleju też wymienić.

Niepokoi mnie jednak ta zapalająca się kontrolka silnika. Czy jej zapalanie się może być związane z zapalaniem się kontrolki poziomu oleju ? Ew. gdzie szukać przyczyny takiego dziwnego zachowania (pojawia się i znika - dwa świeci co chwilę, a kilka wcale) ?

Dzięki za wszelkie sugestie gdyż dwóch mechaników powiedziało mi już, że wsio jest ok i nie wiedzą czemu ona się zapala

Aaaa byłbym zapomniał moje auto to Avensis '98 2.0 TD

na "pocieszenie" Avensis

Kontrolka check engine zawsze oznacza problem dość poważny. Trzeba zczytać kod usterki.

Cytat:
2004-07-28 08:35:10, leon99 pisze:
na "pocieszenie" Avensis

no ladnie mnie kolega pocieszyl hehehe

Cytat:
Kontrolka check engine zawsze oznacza problem dość poważny. Trzeba zczytać kod usterki.

Ano któryś z fachowcow u ktorych bylem zczytal z komputera, że byl jakiś błąd w układzie sterowania wlotem powietrza, ale stwierdzil ze u niego wsio bylo w ciagu trzech dni OK, nie udało mu się tego błędu powtórzyć no i kontrolka nie zaświeciła ani razu...

Zapomniałem o tym napisać wcześniej a to może być ew. pomocne w ocenie sytuacji myślę.

Tak wogóle to powoli się poddaję i chyba pojadę z tym do ASO bo pomysłów już mi brak

[ wiadomość edytowana przez: milley dnia 2004-07-28 12:08:30 ]

potrzebujemy mały drucik i w złączu diagnostycznym łączymy E1 i TE1:
KODY USTEREK
11...pamięć elektronicznego urządzenia sterującego
12...sygnał prędkości obrotowej
13...sygnał prędkości obrotowej
14...sygnał zapłonu
16...sygnał przekładni automatycznej.
18...obwód akumulatora
21...sygnał sondy lambda
22...czujnik temp. cieczy chłodzącej
24...czujnik temp. zasysanego powietrza
25...niewłaściwy skład mieszanki paliwow-powietrznej
31...sygnał czujnika podciśnienia
33...sterowanie regulatora prędkości obortowej biegu jałowego
41...sygnał czujnika położenia przepustnicy
42...sygnał czujnika prędkości jazdy samochodu
43...sygnał rozrusznika
51...sygnał włączonej klimy
52...sygnał czujnika spalania stukowego
53...sygnał kontroli spalania stukowego(zmniejszenia wyprzedz. zapłonu)

KODY USTEREK ABS
jeśli lampa miga równomiernie z przerwami co 0.25 sekundy-brak kodów w pamięci. Jeśli są kody to miga w sposób następujący:
- gaśnie na 4s.
- wysyła pierwszą serię mignięć co 0.5s oznacza to liczbę dziesiętną (10,20,...)
- gaśnie na 1.5s
- wysyła drugą serię oznaczjącą liczbę jednostkową (11,21,...)
później gaśnie na 4s i zaczyna w sposób identyczny wystukowywać i kolejny kod(o mile jest takowy). co trzeba zewrzeć by sprawdzić??
Otóz- patrząc na złącze od strony błotnika na diagnostyczne pierwszą część drucika wkładamy w trzecią "kolumnę" (TE1) od podszybia w najbliższą nam pozycje a drugą część do ostatniej"kolumny" trzech wtyków w pozycję środkową i włączamy zapłon
Jak wyeliminować?? odłączyć aku na ca. 10minutek
OBIECANE KODY:
11...przekźnik elektrozaworów
12...przekźnik elektrozaworów
13...przekażnik silnika elektr. pompy hydraulicznej
14...przekażnik silnika elektr. pompy hydraulicznej
21...elektrozawór prawego przedniego hamulca
22...elektrozawór lewego przedniego hamulca
23...elektrozawór prawego tylnego hamulca
24...elektrozawór lewego tylnego hamulca
31...czujnik prędkości koła przedni prawy
32...czujnik prędkości koła przedni lewy
33...czujnik prędkości koła tylni prawy
34...czujnik prędkości koła tylni lewy
35...otwarty obwód hamulców przedniego lewego i tylnego prawego
36...otwarty obwód hamulców przedniego prawego i tylnego lewego
37...błąd informacji z czujników hamulcowych tylnich
41...zbyt niskie napięcie akumulatora
51...pompa hydrauliczna

wpierw zczytaj kody suterek, a czujnik minim. poziomu oleju montowany w misce -poluzowywuują się w nim śrubeczki i wariuje, a więc wykręcić, dokrecić srubeczki wkrecic i gitarra