[128/zastava] Ruchome kolo ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnim razem zgubilem nakretke centralna polosi przy kole (to co widac od zew.) i chyba cos tam mi sie posypalo bo kolo mam okropnie luzne , i teraz tak :

-czy to moze byc łozysko??
-od czego bede mogl je przypasowac, nakretka pasuje idealnie od UNO
-i czy wymiana bedzie skomplikowana??

POZDRAWIAM

ale zewnetrzen lozysko nie wypadlo? łozyska sa stozkowe i jezeli nie pekla bieznia czy cos to wystarczy nakretka ustawic luz, a jak nic to nie da to rozbierz piaste i zobacz co sie stalo

łoki bede próbował, na dniach moze w poniedzilek sie wezme za to :]

Dzieki

POZRDAWIAM

Cytat:
2004-08-15 12:28:50, Samael pisze:
ale zewnetrzen lozysko nie wypadlo? łozyska sa stozkowe

Przykro mi - ale kolega się myli - w Zastawie , jak i we wszystkich przednionapędowych Fiatach , łożyska są kulkowe - ale dwurzędowe , a nie stożkowe i wymienia się je całe , co nie jest prostą operacją dla kogoś , kto robi to pierwszy raz !

Cytat:
2004-08-15 13:09:18, dOMAN_ZASTAVA1100p pisze:
łoki bede próbował, na dniach moze w poniedzilek sie wezme za to :]

Dzieki

POZRDAWIAM

Zanim się zabierzesz za robotę - poczytaj na forum klubu Ritmo i Regaty - post z cyklu : Poradnik - wymina wahaczy i drążków

No to po klopocie ,wystarczylo przykrecic srube!!
łozysko na szczescie cale ,
aha - przy okazji wymienilem dwie przednie opony bo qrde, zauwazylem że ze starych wychodzily juz po malu druty, a jak by mi to tak wystrzelilo to bylo by nieciekawie )

dzieki za wszystkich rady

POZDRAWIAM

Kolego SCHAB, moge prosić link do forum ritmo/regaty ??

http://motonews.pl/forum/?op=fvf&c=0&f=42

Cytat:
2004-08-16 18:00:42, MCQUEEN pisze:
Kolego SCHAB, moge prosić link do forum ritmo/regaty ??

Ależ bardzo proszę :
https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=43987&c=0&f=42

Cytat:
2004-08-16 13:41:39, dOMAN_ZASTAVA1100p pisze:
No to po klopocie ,wystarczylo przykrecic srube!!
łozysko na szczescie cale ,
POZDRAWIAM

Sorry - ale znów błąd !
Jeżeli po przykreceniu nakrętki luzy ci zmalały ( bo na pewno nie znikły zupełnie ) to tylko połowa sukcesu . W pełni sprawne łożysko nawet po odkręceniu nakrętki mocujacej przegub nie śmie mieć luzu !
Zapraszam ponownie na forum Ritmo i Regaty - sam ostatnio zmieniałem oba łożyska i chciałbym się podzielić swoimi uwagami . ( jak znajdę czas )

Cytat:
2004-08-17 08:43:18, schab pisze:
Sorry - ale znów błąd !
Jeżeli po przykreceniu nakrętki luzy ci zmalały ( bo na pewno nie znikły zupełnie ) to tylko połowa sukcesu . W pełni sprawne łożysko nawet po odkręceniu nakrętki mocujacej przegub nie śmie mieć luzu !
Zapraszam ponownie na forum Ritmo i Regaty - sam ostatnio zmieniałem oba łożyska i chciałbym się podzielić swoimi uwagami . ( jak znajdę czas )

Ok we srode bedzie wszystko sprawdzone u zaprzyjaznionego mechanika, ale musze ci powiedziec ze po przykreceniu ów nakretki luzy znikly całkowicie, dla spokoju sprawdze to

Thx za zaangazowanie

POZDRAWIAM