Składam silnik i mam pare pytań:) 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam otórz jestem na etapie skłądania silnika i mam pare pytań w związku z tym
głównie chodzi mi o tłoki i korby.

numery wybite na korbach mają być po jednej stronie, i skierowane w strone wąłka rozrzadu? tak??
A teraz sworzeń tłokowy ma być przesuniety w stronę? w ksiązce pisze ze w strone wentylatora ale ja jak wyjmowąłem to zaznaczyłęm ze w stronę wałka ale tego nei jestem pewien gdyż jest spora szansa ze się tam dupłęm więc jak to powinno być?

Aha i jeszcze jedno Na obudowie panewki od strony rozrządu są dwie podkłądki (taka z pierścieniem i taka mniejsza. Ta z pierścieniem wiem jak ma być ale ta mniejsze ma z jednej strony na wewnętrznym otworze faze. ta faza ma być od strony wału?

W sumie to wiekszość z tych rzeczy to wiem, ale chciałbym się upewnić. nie wiem tylko jak to jest z tymi sworzniami tłokowymi.
Aha i jeszce jedno pytanie: czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy skałdaniu silnika?? Jakaś piedoła o której nie piszą w ksiazkach a jest wazna

kroby powinny byc odsuniete od walka. czyli do wentylatorka.
co do panewki to ja mialem z tymi podkladkami tez errora popatrz po sladaach to dojdziesz. z tego co pamietam to japierw idzie ta bez pierscieenia tym podtoczonym w strone bloku a potem ta z pierscieniem, ale pewny nie jestem a co do jakis uwag co w ksiazce nie pisza to Ci poeiwm jedno smaruj wszystko dokladnie olejkiem.

powodzonaka

Cytat:
2004-08-13 19:52:54, maskekk pisze:
kroby powinny byc odsuniete od walka. czyli do wentylatorka.

Znaczy sie tłoki rozumiem? chyba ze korby też są jakieś nie symetryczne? wiem tylko ze mają numery które mają być od strony wałka

no tloki, kumpel mowil ze te korby wlasnie maja jakies male wygiecie /jest mechanikiem w reno od lat i to dobrym/ ja zlozylem chyba na opdwort i jakos latam.

co do oznaczen na korbowodach to tak, maja byc po prawej stronie 1 blizej belki 2 dalej. ale o co chodzi z wysunieciem sworznia to nie wiem? przeciez z obu stron sa zawleczki? chyba ze czegos nie skumalem... i nie skrecaj mocno miski bo kumpel tam 3 gwinty urwal...

chodzi o os symetri tloka. jednym slowem o poprawne zallozenie tlokow.

aaa o to biega... to w ten sposob patrzac sworzniem blizej do wentylatora jest prawidlowo z tego co pamietam.