Rozpórki Fiat 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ma ktoś dokumentacje dot. tematu: średnice, grubość? Ewentualnie jakieś zdjęcia obrazujące mocowania i wygląd.

pozdrawiam.

Raz widziałem rozpórkę u jednego z użytkowników forum jednak ksywy nie pamiętam. Natomiast z tego co mi wiadomo nie stosowano rozpórek w DFie - jeśli chodzi o rajdy. Zresztą nieźle się trzeba nakombinować żeby przy lewym amorze przy serwie zrobić mocowanie, a potem sensownie poprowadzić rurę do prawego amora....

Moja rada obspawaj budę, a o rozpórce zapomnij

A jaki sens ma rozpórka w DF-ie??? Oprócz ładnego wyglądu??

Cytat:
2004-08-16 19:37:13, andrzej_krakow pisze:

ni ma zadnego

[ wiadomość edytowana przez: koniu dnia 2004-08-16 19:44:19 ]

Panowie! Czegoż nie robi się dla bajeru...

Cytat:

Gość mi mówił, że jeżeli wpakuje sprężyny od trucka to po za obspawaniem budy, dobrze jak by miał rozpórke na kielichy.
To teraz już sam nie wiem, bo tak to faktycznie tylko doda się masy

rozporka to rozporka ,na pewno usztywni lepiej niz obspawanie budy nie wiem dlaczego sądzicie ze to ttylko bajer ladnie wygladajacy

Cytat:
2004-08-17 08:28:51, barrys pisze:
rozporka to rozporka ,na pewno usztywni lepiej niz obspawanie budy nie wiem dlaczego sądzicie ze to ttylko bajer ladnie wygladajacy

To się zastanów jaki jest kierunek działania sił w zawieszeniu DF-a a jaki w przednionapędowcu na McPersonach i przemyśl dlaczego w DF -ie rozpórka to bajer a ta sam rozpórka przy McPersonach to przydatny elenent

rozporka jest po to zeby usztywnic bude a nie zawieszenie ,przy wiekszych przeciarzeniach karoseria poddaje sie pewnym silom i rozporka wtedy jest przydatna i to w kazdym aucie!

Andrzej slusznie prawi- nie w kazdym aucie rozporka jest potrzebna. W DFie akurat nie jest bo po pierwsze

kazde kolo zawieszone jest na dwoch wahaczach, wiec na gbniazdo sprezyny i gorne mocowanie amortyzatora nie dzialaja znaczace sily w kierunkach innych niz pionowe, a tych zadna rozporka nie przenosi.

Po wtore budowa przedniej czesci nadwozia zapewnia pzrejmowanie sil poprzecznych, ponadto w przeciwienstwie do wiekszoasci aut przednionapedowych podluznice spiete sa od spodu belka pod silnik.

Przy autach z zawieszeniem na McPhersonac rozporka ma sens.

Cytat:
2004-08-17 14:57:40, kosa131 pisze:
Andrzej slusznie prawi- nie w kazdym aucie rozporka jest potrzebna. W DFie akurat nie jest bo po pierwsze

kazde kolo zawieszone jest na dwoch wahaczach, wiec na gbniazdo sprezyny i gorne mocowanie amortyzatora nie dzialaja znaczace sily w kierunkach innych niz pionowe, a tych zadna rozporka nie przenosi.

Po wtore budowa przedniej czesci nadwozia zapewnia pzrejmowanie sil poprzecznych, ponadto w przeciwienstwie do wiekszoasci aut przednionapedowych podluznice spiete sa od spodu belka pod silnik.

Przy autach z zawieszeniem na McPhersonac rozporka ma sens.

Dobrze gada, polać mu

obspawaj budę !

[ wiadomość edytowana przez: koniu dnia 2004-08-17 19:06:26 ]

Cytat:
2004-08-17 18:39:06, Krzemowy pisze:
Dobrze gada, polać mu

To co pijemy?

"Ze mna sie bracie nie napijesz?!" (cytat z pewnej piosenki)

Cytat:
2004-08-17 19:04:22, Koniu pisze:
obspawaj budę !

[ wiadomość edytowana przez: koniu dnia 2004-08-17 19:06:26 ]

Kto, ja? Najpierw muszę ją skompletować No chyba że da się spawać rdzę elektrodą tlenkową

W DFie rozpórka jest niepotrzebna zrezygnuj z niej i tak jak radzą moi poprzednicy obspawaj nadwozie.

A jakie wkładasz amortyzatory, że tak się boisz o nadwozie? Sama sprężyna nie rozniesie Ci budy. Są pewne wartości graniczne przy których nadwozie zaczyna nadmiernie "pracować", bo "pracować" wogóle musi. Jak podasz strzałkę ugięcia i odbicia amortyzatora to będzie można roważyć czy konieczne jest wzmacnianie nadwozia. A rozpórkę polecam, bajerancko wygląda.

Cytat:
A jakie wkładasz amortyzatory, że tak się boisz o nadwozie?

żółty bilstein.

Cytat:
A rozpórkę polecam, bajerancko wygląda.

to jednak wole włożyć kasę w co innego dla bajeru to nie dzięki

pozdrawiam i dzięki za porady.

A w tym fiacie jest rozpórka