lazaj Chorzów | Witam Wszystkich! Proszę o radę. Tydzień temu kupiłem samochód. Sprzedający przekazał mi polisę ważną jeszcze przez 5 miesięcy. Cena samochodu uwzlędniała zwrot niewykorzystanego a opłaconego okresu przez sprzedawcę. Inaczej mówiąc wręczyłem mu 300 zł. Dzisiaj po przerejestrowaniu samochodu udałem się do ubezpieczyciela (UNIQA) i oczywiście PROBLEM. Okazuję się, że sprzedawca nie uiścił II raty składki. (termin upłynął mu ponad miesiąc temu). Szanowna Pani (a potem cała obsada) firmy UNIQA poinformowała mnie, że muszę tę składkę zapłacić. Pokazała mi stosowny przepis: "...przechodadzą prawa i OBOWIĄZKI na nabywcę". Obowiązkiem według Pani Ubezpieczeniowej jest właśnie zapłata II raty. Oczywiście nie zgodziłem się z nią ale może i miała rację. Proszę znawców tematu o poradę. Przy czym proszę wziąść pod uwagę dwa warianty : 1) wypowiadam im umowę przed upływem 30 dni (tak też zresztą uczyniłem - nie wiem czy się nie zabardzo pośpieszyłem), jednak czy mi teraz nie wyślą komornika o zapłatę składki za te 30 dni?!!! 2) - nie wypowiadam umowy.
Moim zdaniem rozłożenie składki na 2 raty jest tylko i wyłącznie chwytem marketingowym i nie może przedkładać się na obowiązki nabywcy. Poza tym obowiązek zapłaty tej raty i tak przypadał miesiąc temu, tj. po zakupie samochodu.
|